Blogit

24.1.2018 9.39

Ei mitään

Nita Laine, diakoni

Eräs esikuvistani, runoilija Edith Södergran kirjoitti sata vuotta sitten herkän ja elinvoimaisen runon ”Ei mitään”, jossa hän kuvaa puhuttelevasti elämän järjettömyyttä, kärsimystä ja epätoivoa. Elämän yllättävyyttä ja haurautta näen lähes joka päivä erilaisissa ihmiskohtaloissa työssäni diakonina. Hetkiä, jolloin jään ilman sanoja, hetkiä, joissa epätoivo tuntuu ylitsekäyvältä.

Helmikuun 4. päivä tasavallan presidentti Sauli Niinistö avaa Yhteisvastuukeräyksen, jonka varoin Suomessa tuetaan taloudellisesti vaikeassa tilanteessa eläviä ihmisiä yhteistyössä Kirkon diakoniarahaston ja paikallisseurakuntien kanssa. Diakoniarahastosta myönnetään noin 2 000 – 4 000 euron suuruisia kertaluontoisia avustuksia seurakuntien diakoniatyön kautta esimerkiksi välttämättömiin hankintoihin tai talouden tasapainottamiseen sairauden, pitkittyneen työttömyyden tai yllättävän elämäntilanteen vuoksi vaikeuksiin joutuneille ihmisille. Mäntsälän seurakunnassa yhteisvastuuvaroin tuetaan vähävaraisten ihmisten arkea lahjoittamalla 20 prosenttia keräyssummasta Elämän Leipää Jokaiselle -ruoka-aputoimintaan. Ulkomailla yhteisvastuuvaroin autetaan Kirkon ulkomaanavun kautta katastrofien ja konfliktien aiheuttamissa hätätilanteissa pahiten kärsineitä ihmisiä. Heille turvataan riittävän ravinnon ja puhtaan veden saanti sekä mahdollisuus terveydenhoitoon, majoitukseen, lasten koulunkäyntiin ja perheiden toimeentuloa parantavaan koulutukseen.

Samaisena Yhteisvastuun avauspäivänä, sunnuntaina 4.2. klo 11–14 seurakuntakeskuksessa pidettävässä Talviriehassa esiintyvät keräyksen hyväksi Suomen ainoa käärmetanssijatar Lili Sariola, Taikuri Tuomas sekä paikallinen taiteilija Maddaleena. Kutsun sinua mukaan yhteisvastuuseen, tule paikalle tai lahjoita vaikkapa lippaaseen.

Siellä missä elämä on järkkynyt, voin nähdä toivoa, välittämistä ja uuden sivun aukeavan. Södergranin runon päätössanoin: ”Meidän on rakastettava elämän pitkiä tunteja, jotka ovat sairautta täynnä, ja ahtaita ikävän vuosia niinkuin niitä lyhyitä hetkiä, joina erämaa kukkii.”

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja