Blogit

18.4.2018 8.00

Jumala uskoo meihin

Päivi Laalo, rovasti

”Jeesus sanoi heille: »Tätä minä tarkoitin, kun ollessani vielä teidän kanssanne puhuin teille. Kaiken sen tuli käydä toteen, mitä Mooseksen laissa, profeettojen kirjoissa ja psalmeissa on minusta kirjoitettu.» Nyt hän avasi heidän mielensä ymmärtämään kirjoitukset. Hän sanoi heille: »Näin on kirjoitettu. Kristuksen tuli kärsiä kuolema ja kolmantena päivänä nousta kuolleista, ja kaikille kansoille, Jerusalemista alkaen, on hänen nimessään saarnattava parannusta ja syntien anteeksiantamista. Te olette tämän todistajat.” Lk. 24:44-48

Alkukirkossa pääsiäinen oli uusien kristittyjen kastepäivä ja pääsiäistä seuraavan viikon ajan he pukeutuivat valkoiseen kastemekkoonsa. Viikko pääsiäisen jälkeen, he riisuivat tuon valkoisen kastepuvun pois ja pukeutuivat jälleen arkivaatteisiin. Tästä lähtien heidän tehtävänsä oli todistaa jokapäiväisessä elämässään ylösnousseesta Vapahtajasta.

Edelleen tuo tehtävä on jokaisen kastetun kristityn tehtävä. Moni voi miettiä, että ei minusta ole sellaiseen, olen liian vanha tai nuori, liian sitä tai tätä. Muistellaanpa Jeesuksen alkuperäisiä opetuslapsia: Aika sekalaista joukkoa hekin olivat: oli epäilijöitä, pettureita, kieltäjiä, kiistelivät keskenään parhaista paikoista, ei paljon sen kummempia kuin mekään tänä päivänä. Mutta Ylösnousseen Jeesuksen kohtaaminen antoi heille uskon, voiman ja varmuuden evankeliumista kertomiseen. Tänäkin päivänä Ylösnousseen Jeesuksen voi kohdata Jumalan sanassa ja sakramenteissa, erityisesti messussa, pyhässä ehtoollisessa.

Yhä edelleen Jumala näyttää uskovan kirkkoon ja meihin ihmisiin evankeliumin eteenpäin viejinä. Kaikki Tiinat ja Leenat, Jukat ja Pasit, ihan tavalliset ihmiset ovat niitä, joiden kautta Jumala toimii. Ei tarvitse olla mitään erikoista, että saisi olla evankeliumin asialla. Alusta alkaen erehtyväiset, keskeneräiset ja monin tavoin heikot ihmiset ovat olleet evankeliumia eteenpäin kantamassa. Jumala on uskonut tämän tehtävän meille, tavallisille kirkon jäsenille.

Jumalan tehtävä on synnyttää usko ja Ylösnoussut Vapahtaja kulkee rinnallamme. Heikki Laitisen säveltämän ja Mikko Heikan sanoittaman laulun ’Uuden sanoman satama’ kertosäe tiivistää tuon evankeliumin ilosanoman näillä sanoilla: ”Olen uuden sanoman, elämän sanoman, mä Jeesukselta saanut: Veljeäsi rakasta, rikkomuksensa unohda, anteeksiannon mereen.”

Päivi Laalo

rovasti