Mäntsälän seurakunta

Blogit

31.10.2018 8.00

Merkityksiä ja painajaisia

Nita Laine, diakoni

“Oli jouluaatto, en ollut saanut hankittua yhtäkään lahjaa, eikä mitään valmisteluja oltu tehty”, ystäväni kertoi juuri näkemästään painajaisesta. Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, vaan vastaavanlaisia painajaisia oli esiintynyt joka syksy jo useamman vuoden ajan. “Vaihtaisin joulun pois. Jos vaan tietäisin mihin. Sulla on sentään usko, niin joululla on merkitys”, hän jatkoi. 

Seuraavana päivänä keskustelin vuoteenomana olevan naisen kanssa. Hän muisteli perinteistä porkkanalaatikkoa ja vuosien varrella karisseita ennakko-odotuksia: “Jäätyäni yksin ei enää ole ollut niin tarkkaa, mitä joulupöydässä on.”

Jäin miettimään näitä keskusteluja. Mikä on minun standardini joulun suhteen? Mitkä asiat ovat niiden takana? Olen koko aikuisikäni taiteillut joulun kanssa - sen mikä on luovuttamatonta, kenen luona aattona tulisi olla, kuinka paljon lahjoja on riittävästi. Olen jättänyt pois perinteitä, jotka ovat tuntuneet taakoilta, olen riisunut ja pelkistänyt. Äitiyden myötä olen myös saanut katsella näitä perinteitä uudessa valossa. 

Elämä ei koskaan ole stabiilia. Minä muutun, ympärillä olevat ihmiset ja olosuhteet muuttuvat. Joulu on minulle mahdollisuus tutkia itseäni, omia arvojani, suvun dynamiikkaa ja näiden suhteita toisiinsa. Ehkä joulu on myös mahdollisuus liittää uusia elämisenmuotoja traditioihin. Kaikki ulkonainen jää kuitenkin ontoksi, jos ydin puuttuu.

Tommy Hellstenin sanoin: ”Elämää ei voi hallita, mutta sitä voi elää. Heittäytyä, kuunnella sisintään ja tehdä valintoja pyhistä aavistuksista käsin. Opetella luottamaan ja olemaan rohkea.”

Nita Laine

diakoni


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi