Blogit

5.12.2018 8.00

Wanhassa vara parempi

Mika Ahjosaari, johtava nuorisotyönohjaaja

Olen oppinut viitenätoista työvuotenani tuntemaan seuraavan tarinan: "Uuden seurakuntakeskuksen valmistuttua vanha rakennus jäi mm. mummonkammarin käyttöön. Tarina kertoo,  että tuolloiset nuorisodiakoni Jokke ja nuorisopastori Mikko kävivät tervehtimässä kangaspuittensa ääressä ahkeroivia mummoja ja samalla siinä pohdiskelivat puoliääneen, että eikö mummojenkin olisi hyvä päästä tästä vanhasta ja vetoisasta talosta uuteen uljaaseen seurakuntakeskukseen. Näin siinä lopulta kävi, Mummonkammari sai uudet uljaat tilat ja vanha seurakuntatalo, myöhemmin Wanha jäi "yllättäen" nuorison käyttöön." Todellisuudessa tilat oli vuokrattu kunnan käyttöön, käsitöitä siellä toki tehtiin mutta kaikenikäisten toimesta ja kunnan toimintana. Eivätkä Mikko ja Jokkekaan siellä käsityön tekijöille kuiskimaan käyneet, vaan neuvottelivat silloisen kirkkoherran Jaakko Leinosen kanssa, että nuorisotyö tarvitsisi omat tilan uuden seurakuntakeskuksen alakerran rippikoululuokan sijaan. Kirkkoherra ymmärsi tarpeen ja vanhan seurakuntakeskuksen historia nuorten tilana, Wanhana, alkoi.

Nuorisotyön toimintasuunnitelmassa Wanhan funktio on kuvattu seuraavasti: ”Tarjota nuorelle kohtauspaikka (Wanha), jossa nuori voi kohdata Jumalan, itsensä, toisia nuoria ja työntekijän omana itsenään.” Ei ihan vaatimaton tavoite. Eikä edes tavoite, vaan suunnitelma, että niin toimitaan. Minä en ole oikea ihminen arvioimaan, onko tuo suunnitelma toteutunut. Mutta Wanhan kolmenakymmenenä toimintavuotena tuhannet nuoret seurakuntalaiset ovat saaneet nauttia juuri heidän oman talonsa suojasta ja ilmapiiristä. Wanhalla on syöty hyvin ja rukoiltu hartaasti. Wanhalla on pelattu lautapelejä ja tutkittu Raamattua. Wanhalla on itketty ja naurettu, joskus tuupittu, mutta enemmän halattu. Wanhalla on saatu monta hienoa ideaa, jotkin niistä kantaneet käytännöiksi. Wanhalla on ollut desibelejä ja oltu hiljaa. Wanhalla on pidetty niin isoskoulutettavan ensimmäinen hartaus, kuin piispa Mikko Heikan johtama nuorten messu. Ehkäpä uskallankin arvioida. Oma näköalani on, että näissä kaikissa hetkissä on kohdattu oma itsensä, toisia nuoria ja työntekijöitä. Ennen kaikkea niissä on kohdattu Jumala. "Sillä missä kaksi tai kolme on koolla minun nimessäni, siellä minä olen heidän keskellään." Matt. 18:20

Wanha juhlii kolmeakymmentä vuottaan nuorten käytössä la 15.12. klo 15-20. Lämpimästi tervetuloa Wanhan vanha tai uusi kävijä! Myös ensimmäisen kerran saa Wanhan kynnyksen tuona päivänä ylittää. Wanhalta maailman valloitukseen ponkaissut Kiisi Isotalo kertoo tarinoita Wanhan vuosikymmeniltä. Lisäksi Nuoren seurakunnan veisuja ja tietysti, kahvia ja pullaa.

Mika Ahjosaari

johtava nuorisotyönohjaaja