Blogit

25.4.2018 8.00

Ystäväni on kuin niitynkukka joka saa minut hymyilemään

Päivi Säämänen, vs. Uudenmaan kehitysvammaistyön pappi

”Kosketa minua, Henki, kosketa kirkkaus! Anna elämälle suunta ja tarkoitus.” Pohdimme ystävyyttä eri ryhmissä ystävänpäivän aikaan. Totesimme, että ystävänpäivä voi olla joka päivä. Esille tuli monia tuttuja asioita. Ystävä on luotettava, hän kuuntelee ja auttaa, jos on tarpeen. Hänen kanssaan on mukava viettää aikaa. Välimatkalla ei ole merkitystä eikä iällä. Vaikka ei olisi nähnyt ystävää pitkään aikaan, sekään ei katkaise ystävyyttä vaan voi jatkaa siitä mihin viimeksi jäätiin. Ystävyys on antamista ja saamista ja sitä pitää hoitaa.

”Rohkaise minua, Henki, murenna pelkoni. Tässä maailmassa osoita paikkani.” Mietin, miksi on niin paljon yksinäisyyttä eri ikäryhmissä. Joka viides ihminen maassamme kokee itsensä yksinäiseksi, ainakin joissakin elämän vaiheissa. Pohdin myös sitä, miksi voi kokea yksinäisyyttä, vaikka Facebookissa on satoja kavereita joiden päivityksiä voi tykätä. Kasvokkain kohtaaminen on kuitenkin eri asia kuin sosiaalisessa mediassa mukana oleminen. Ihminen tarvitsee toista ihmistä syntymästä kuolemaan asti. Ihminen tarvitsee hyväksyntää ja rakkautta. Sitä että jollekin on tärkeä. Useilla paikkakunnilla on käynnissä Yhteinen pöytä –projekteja, joissa tehdään ruokaa ja syödään yhdessä. Mukana on useita eri järjestöjä mm. Martat ja seurakunta. Samalla, kun syödään yhdessä, voidaan lisätä yhteisöllisyyttä.

”Valaise, Jumalan Henki, silmäni aukaise, että voisin olla ystävä toisille.” Myös itselleni ystävät ovat olleet elämän matkalla tärkeitä. Heidän kanssaan on saanut jakaa elämää. Jotkut ystävät ovat säilyneet nuoruudesta asti, jotkut ovat tulleet mukaan myöhemmin. Joihinkin yhteys on katkennut ja toisiin säilynyt läpi vuosien. Ystävien kanssa voi jutella ja viettää aikaa. Tiedän, että he rukoilevat puolestani ja minä voin muistaa heitä rukouksessa.

Ensi sunnuntain evankeliumissa (Joh.15:10-17) Jeesus kutsuu seuraajiaan ystäviksi, koska he tietävät hänen tahtonsa. Eräässä hengellisessä laulussa sanotaan, että Jeesus on ystävistä parhain, koska hän kuulee rukoukset ja on valmis meitä auttamaan. ”Kosketa minua Henki! Herätä kiittämään, sinun lähelläsi armosta elämään.” Virsi 125

Päivi Säämänen

vs. Uudenmaan kehitysvammaistyön pappi