sormuksetHäät

Kirkollinen avioliittoon vihkiminen on jumalanpalvelus, jossa pyydetään liitolle Jumalan siunausta. Se on juhlava ja merkityksellinen sinetti yhdelle elämän tärkeimmistä ihmissuhteista.

Toisaalta kyse on myös juridisesta tapahtumasta, joka edellyttää valmisteluja: kirkkoherranvirastoon otetaan yhteyttä avioliiton esteiden tutkimiseksi viimeistään seitsemän vuorokautta ennen vihkimistä.

Samassa paikassa voi sopia kirkon varauksesta ja vihkiajasta sekä keskustella papin kanssa vihkimisestä.

Mitä laki sanoo?

Kirkollisesti vihittävien tulee olla rippikoulun käyneitä kirkon jäseniä. Jos toinen kihlakumppaneista ei ole evankelisluterilaisen kirkon jäsen, pari voidaan vihkiä kirkollisesti, jos kirkkoon kuulumaton on muun kristillisen kirkon tai uskontokunnan jäsen.

Vihkiminen voidaan toimittaa kirkossa, kappelissa, kotona tai muussa sovitussa paikassa. Jos kirkollinen vihkiminen ei ole mahdollista, voidaan siviilivihkimisen jälkeen toimittaa avioliiton kirkollinen siunaaminen. Siitäkin kannattaa sopia kirkkoherranvirastossa hyvissä ajoin.

Samaa sukupuolta olevien parien vihkiminen

Mäntsälän seurakunnan kirkkoneuvosto on päättänyt kokouksessaan 1.3.2017 noudattaa kirkkolakia ja -järjestystä, ja koska ne eivät anna mahdollisuutta samaa sukupuolta olevien parien vihkimiselle, ei tällaista vihkimistä ole mahdollista järjestää Mäntsälän kirkossa. Rukoushetkiä voidaan järjestää kirkossa ja muissa paikoissa. Avioliiton esteiden tutkinta tehdään kirkkoherranvirastossa ja pareja muistetaan pyydettäessä jumalanpalveluksen esirukouksessa. Seurakunnan tilojen vuokraaminen myös tämänkaltaisiin perhejuhliin on mahdollista. Kirkkoherra tekee päätökset tilojenkäytöstä mahdollisissa rajatapauksissa.

Vihkitilaisuuden musiikki

Vihkitilaisuuden musiikki koostuu kahdesta häämarssista, 1-2 virrestä tai hengellisestä laulusta. Rakkausballadit, romanssit ym. laulut sopivat parhaiten vihkitoimituksen jälkeiseen hääjuhlaan. Kanttorit vastaavat vihkitoimituksen alku- ja loppumarssista ja virsien ja hengellisten laulujen säestyksestä. Hääparin on mahdollista myös järjestää vihkitoimituksen muun musiikin laulajat ja säestäjät. Alla esimerkkejä musiikista.

Vihkitoimituksen alku- ja loppumarsseja

F. Mendelssohn: Häämarssi näytelmästä Kesäyön unelma

E. Melartin: Juhlamarssi näytelmästä Prinsessa Ruusunen

T. Kuula: Häämarssi