Pääsiäinen 2023 Mäntsälän seurakunnassa

Palmusunnuntain perhemessu
Lähetysmyyjäiset
Johannes-passio
Pääsiäisnäytelmä
Jumalanpalvelukset ja hartaudet

Palmusunnuntain perhemessu 

su 2.4. klo 10 kirkossa. Perhemessussa lauletaan lasten virsiä. Mukana ovat lapsikuorolaiset ja päiväkerholaisia. Ennen messua klo 9.30 on mahdollisuus tulla kirkkoon askartelemaan virpomaoksia, jotka siunataan messussa. Messuun voi osallistua myös etänä. Suoraa lähetystä voi katsoa täältäLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Messun jälkeen lounas ja lähetysmyyjäiset seurakuntakeskuksessa.

Lähetysmyyjäiset


Käsityön lahjat käyttöön ke 29.3. klo 16 Ankkurissa. Ankkurin käsityöilta lähetyksen hyväksi. Illassa tuhti iltapala, mukana lähetyssihteeri Outi Paukkunen. Tule ideoimaan ja valmistamaan pääsiäiskoristeita 2.4. palmusunnuntain myyjäisiin.

Keittolounas ja lähetysmyyjäiset su 2.4. klo 11–13 seurakuntakeskuksen salissa. Lapsille ongintaa ja muuta kivaa. Tarjolla Mummonkammarin käsitöitä, pääsiäiskoristeita ja pääsiäisleivonnaisia. Lisätiedot: lähetyssihteeri Outi Paukkunen p. 040 739 4724, outi.paukkunen@evl.fi.

Johannes-passio

J. S. Bachin Johannes-passio palmusunnuntaina 2.4. klo 18 Mäntsälän kirkossa. Teoksen esittävät Mäntsälän seurakunnan Oratoriokuoro (johtajanaan Mirjam Odé) yhteistyössä Jukka Jokitalon johtamien Lauluyhtye Incanton ja Refugium musicum -kamariorkesterin kanssa.

Solistit:
Eero Hartikainen, evankelista
Toni Hintsala, Jeesus
Kalle Virta, Pilatus

Enni Pöykkö ja Minna Blom, sopraanoaariat
Natalia Vinogradova, alttoaariat
Eero Hartikainen, tenoriaariat
Kristian Lindroos, bassoaariat

Kapellimestari: 
Jukka Jokitalo 

Vapaa pääsy, ohjelma 10 €

Pääsiäisnäytelmä

Retki Valo suurempi pimeyttä -pääsiäisnäytelmään ke 5.4. Järvenpään kirkonmäelle. Näytelmän on käsikirjoittanut ja ohjannut Rosa Nyman. Retken hinta on 5 € (7–99-v.), johon sisältyy kahvi- tai teetarjoilu kahviossa, jonka tuotto ohjataan tänä vuonna Ukrainan hyväksi. Maksu kerätään autossa. Maahanmuuttajille retki on ilmainen. Linja-auto lähtee klo 16.40 Wanhan pihasta ja palaa n. parin tunnin kuluttua samaan paikkaan. Opastetut kierrokset klo 17.20 ja klo 17.40. Näytelmä kestää n. 30 min ja on esteetön. Lisätietoa: outi.paukkunen@evl.fi tai p. 040 739 4724.

Jumalanpalvelukset ja hartaudet

Hiljaisen viikon iltakirkoissa, ahti-illoissa, seurataan Jeesuksen kärsimystietä Getsemanen puutarhasta maaherra Pilatuksen hovissa tuomittavaksi. 

  • Ahti-ilta ma 3.4. klo 18 kirkossa, toimittavat pappi Päivi Säämänen ja kanttori Brayan Jääskeläinen.
  • Ahti-ilta ti 4.4. klo 18 kirkossa, toimittavat kirkkoherra Tarja Meijer ja kanttori Brayan Jääskeläinen.
  • Ahti-ilta ke 5.4. klo 18 kirkossa, toimittavat pappi Riikka Pajunen ja kanttori Brayan Jääskeläinen.

Lasten pääsiäishartaus ma 3.4. klo 10 kirkossa.

Lasten pääsiäishartaus to 6.4. klo 10.30 Hyökännummen kerhotalolla.

Kiirastorstain messu 6.4. klo 19 kirkossa ja etänä. Messun toimittavat liturgi Riikka Pajunen, avustava pappi Tarja Meijer, kanttori Johanna Linna ja Kirkkokuoro. Suoraa lähetystä voi katsoa täältäLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Pitkäperjantain sanajumalanpalvelus 7.4. klo 10 kirkossa ja etänä. Jumalanpalveluksen toimittavat liturgi Niko-Pekka Ovaskainen, saarna Jussi Hokkanen, kanttori Johanna Linna ja Kirkkokuoro. Suoraa lähetystä voi katsoa täältäLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Pääsiäisyön messu la 8.4. klo 23 kirkossa. Messun toimittaa liturgi Jussi Hokkanen, saarna Niko-Pekka Ovaskainen.

Pääsiäisaamun messu su 9.4. klo 10 kirkossa. Messun toimittavat liturgi Tarja Meijer, avustava pappi Riikka Pajunen ja kanttori Johanna Linna ja ry:n lauluryhmä. Suoraa lähetystä voi katsoa täältäLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

2. pääsiäispäivän sanajumalanpalvelus ma 10.4. klo 10 kirkossa. Jumalanpalveluksen toimittavat liturgi Riikka Pajunen, avustava pappi Kirsi Vikman ja kanttori Mirjam Odé.

Pääsiäinen on kirkkovuoden keskus ja kohokohta. Pääsiäisenä juhlitaan Kristuksen ylösnousemista kuolleista. Kristillisistä juhlista pääsiäinen on vanhin ja merkittävin. Juhlaan valmistautuminen alkaa jo tuhkakeskiviikosta, jota vietetään ennen laskiaissunnuntaita. Silloin laskeudutaan paastonaikaan, joka haastaa luopumaan turhasta. Suuri paasto auttaa valmistautumaan juhlien juhlaan. Palmusunnuntai johdattaa hiljaiseen viikkoon, jonka jokaisena päivänä hiljennytään Kristuksen elämän viimeisten vaiheiden äärelle. Kiirastorstain vaikuttavassa messussa muistellaan Jeesuksen viimeistä ateriaa, alttari riisutaan ja puetaan mustaan, valojen sammuessa vain Kristus-kynttilä jää valvomaan. Pitkäperjantaina Jeesus kuolee ristillä, hiljaisuus ja suru puhuttelevat. Pääsiäisyön messussa kirkko puetaan juhlaan, Kristus on voittanut pimeyden vallat valollaan. Lähetyksen pääsiäismyyjäisistä voi ostaa pääsiäisen herkkuja ja käsitöitä sekä koristeita. Lapsille ja perheille järjestettävät hartaudet ja messu välittävät iloista sanomaa Jeesuksesta perheen pienimmille. Suuret kirkkomusiikkiteokset houkuttelevat vuodesta toiseen kirkon täyteen kuulijoita myös Mäntsälässä. Jokainen sunnuntai on oikeastaan pieni pääsiäinen, sillä messua vietetään Kristuksen ylösnousemuksen muistoksi.
- Kirkkoherra Tarja Meijer - 

Palmunlehvä

Pääsiäinen

Pääsiäinen on kirkkovuoden keskus ja kohokohta, juhlien juhla. Pääsiäisenä juhlitaan Kristuksen ylösnousemista kuolleista. Pääsiäisen suomenkielinen nimitys merkitsee alkuaan paastosta pääsemistä.

Pääsiäinen on kristillisistä juhlista vanhin ja merkittävin. Varhaisimmat tiedot pääsiäisen vietosta ovat 100-luvulta.

Kristuksen ylösnousemus on kristillisen uskon ydinkohtia. Ilman ylösnousemususkoa ei ole kristillistä kirkkoakaan. Kristityille Jeesuksen ylösnousemus haudasta merkitsee sitä, että Kristus on avannut uuden tien kuolemasta elämään, synnistä sovitukseen ja kadotuksesta pelastukseen.

Palmusunnuntaita vietetään viikkoa ennen pääsiäistä. Silloin Kristuksen kirkko lähtee seuraamaan Jeesuksen elämän viimeisiä vaiheita. Palmusunnuntaina muistellaan, miten Jeesus ennen kuolemaansa ratsasti aasilla pääsiäisjuhlille Jerusalemiin ja miten ihmiset silloin heittivät hänen kulkureitilleen palmunoksia.

Pääsiäistä edeltää palmusunnuntaista alkava hiljainen viikko, jonka alkupäivinä mietiskellään Jeesuksen kärsimystietä. Hiljaisen viikon viettäminen kristillisessä kirkossa on ikivanha tapa. Jerusalemissa sitä vietettiin jo 300-luvulla. Kristikunnan läntisessä perinteessä hiljaisen viikon vietto kehittyi jonkin verran myöhemmin.

Viikon jokaisena päivänä kokoonnutaan seuraamaan kärsimyshistorian tapahtumia. Kärsimyshistoria on perinteisesti jaettu kuuteen lukuun eli ahtiin, joista saarnattiin jumalanpalveluksissa hiljaisen viikon päivinä. Näitä tilaisuuksia on nimitetty ahtisaarnoiksi. Ahteja voidaan käyttää edelleen, mutta nykyisessä Evankeliumikirjassa niiden sijasta on katkelmat Luukkaan, Johanneksen ja Matteuksen evankeliumeista.

Kiirastorstain jumalanpalveluksessa painopiste on ehtoollisessa. Kiirastorstaina muistellaan opetuslasten viimeistä ateriaa yhdessä Jeesuksen kanssa. Aterialle osallistuvat kaikki opetuslapset: yksi, joka luovuttaa Jeesuksen sotilaiden käsiin, yksi joka kieltää tuntevansa häntä ja pari, jotka nukkuvat, kun pitäisi valvoa. Kiirastorstain messun päätteeksi urut vaikenevat ja kynttilät sammutetaan. Alttari riisutaan kankaista ja esineistä, ja se verhotaan mustaan. Kiirastorstai on yksi suosituimpia kirkossakäyntipäiviä vuodessa. Kiirastorstain messua vietetään illalla, koska kiirastorstai on monille työpäivä.

Pitkäperjantai on Jeesuksen ristiinnaulitsemisen ja kuoleman muistopäivä. Pitkäperjantai on vuoden ainoa pyhäpäivä, jonka liturginen väri on musta. Pitkäperjantaina vietetään sanajumalanpalvelus, jossa viivytään ristin juurella. Alttarilla käytetään kukkina viittä ruusua kuvaamaan Jeesuksen haavoja. Urkuja tai muita instrumentteja ei yleensä soiteta, vaan virret lauletaan ilman säestystä.

Pitkäperjantaita seuraavana hiljaisena lauantaina muistetaan Jeesuksen haudassa oloa.

Kiirastorstain, pitkäperjantain ja pääsiäisyön jumalanpalvelukset muodostavat yhden kokonaisuuden, eikä rippiä sen vuoksi pääsiäisyön messussa. Pääsiäisyö oli varhaisessa kirkossa aika, jolloin monia kastettiin. Siksi pääsiäisyön tai -aamun messussa saatetaan piirtää kastevedellä ristinmerkki seurakuntalaisten otsaan tai pirskotella heidän päälleen kastevettä.

Pääsiäispäivä, sunnuntai, on Jeesuksen ylösnousemuksen juhla. Jumala on herättänyt Jeesuksen kuolleista, elämä on voittanut kuoleman. Pääsiäisenä muistetaan myös kastetta, jonka kautta jokainen kristitty ikään kuin haudataan ja nousee kuolleista. Pääsiäisen juhla alkaa jo lauantain ja sunnuntain välisenä pääsiäisyönä. Ylösnousemusjuhla alkaa. 

Toisena pääsiäispäivänä, maanantaina, muistetaan ylösnousseen Jeesuksen ilmestymistä häntä seuranneille naisille ja opetuslapsille Emmauksen tiellä. Ilmestykset vakuuttivat heidät Jeesuksen kuolleista nousemisesta ja jatkuvasta läsnäolosta maailmassa.

Pääsiäisestä alkaa 50-päiväinen pääsiäisaika, joka päättyy helluntaihin.

Pajunkissoja

Keltaisia narsisseja.