Pääsiäinen 2022 Mäntsälän seurakunnassa

Taidenäyttely

Matti Leinosen Via Dolorosa -taidenäyttely Mäntsälän kirkon huoltorakennuksessa. Pääsiäisen sanomaa realismin, surrealismin, kubismin ja abstraktin taiteen keinoin. Näyttelyssä on esillä Jeesuksen kuvia, ikoneita sekä suurten mestareiden kuten Rembrandtin teoksista tehtyjä omannäköisiä versioita. Ilmainen sisäänpääsy, vapaaehtoinen lahjoitusmahdollisuus ukrainalaisten hyväksi.

Aukioloajat:

  • Ma 11.4. klo 17–19 (kiinni klo 18 alkavan Ahti-illan ajan)
  • Ti 12.4. klo 18–20 (kiinni klo 19 alkavan Arki-illan hiljaisen ehtoollisen ajan)
  • Ke 13.4. klo 16.30–18
  • To 14.4. klo 17–21 (kiinni klo 19 alkavan Kiirastorstain messun ajan)
  • Pe 15.4. klo 11–13
  • La 16.4. klo 20–23
  • Su 17.4. klo 11–13
  • Ma 18.4. klo 11–13

Konsertti

J. S. Bachin Matteus-passio ke 13.4. klo 18 kirkossa. Cantores Minores, Cantores Minores Koulutusryhmien kuoro, Suomalainen barokkiorkesteri, Tom Nyman, Jyrki Korhonen, Anu Komsi, Teppo Lampela, Niall Chorell, Tommi Hakala johtajanaan Hannu Norjanen. Liput 30 / 20 € (sis. käsiohjelman) tuntia ennen ovelta tai osoitteesta events.liveto.io. Alle 12-vuotiaille vapaa pääsy. Lue lisää täältä.

Jumalanpalvelukset ja hartaudet

Ahti-ilta ma 11.4. klo 18 kirkossa. Riikka Pajunen, Mirjam Odé ja Kristiina Mäkinen.

Arki-illan hiljainen ehtoollinen ti 12.4. klo 19 kirkossa. Kirkko on avoinna hiljentymistä ja rukousta varten klo 18 alkaen. Hiljainen ehtoollinen klo 19 Taizé-laulujen kera.

Kiirastorstain messu 14.4. klo 19 kirkossa. Messun toimittavat liturgi Päivi Laalo, avustavat papit Tarja Meijer, Riikka Pajunen ja Juha Ijäs sekä kanttori Johanna Linna ja Kirkkokuoro.

Pitkäperjantain sanajumalanpalvelus 15.4. klo 10 kirkossa. Jumalanpalveluksen toimittavat liturgi Riikka Pajunen sekä kanttori Johanna Linna ja Kirkkokuoro. Saarna Iida Pietala.

Pääsiäisyön Tuomasmessu la 16.4. klo 23 kirkossa on valitettavasti jouduttu perumaan sairastapausten vuoksi. Pahoittelemme tätä.

1. pääsiäispäivän messu su 17.4. klo 10 kirkossa. Messun toimittavat Jussi Hokkanen, kanttori Johanna Linna ja Kirkkokuoro.

2. pääsiäispäivän messu ma 18.4. klo 10 kirkossa. Messun toimittavat liturgi Riikka Pajunen ja avustava pappi Riikka Näätänen.

Vivamon raamattukylä. Kuva: Pertti Kärki

Vivamon raamattukylä. Kuva: Pertti Kärki

Pääsiäinen

Pääsiäinen on kirkkovuoden keskus ja kohokohta, juhlien juhla. Pääsiäisenä juhlitaan Kristuksen ylösnousemista kuolleista. Pääsiäisen suomenkielinen nimitys merkitsee alkuaan paastosta pääsemistä.

Pääsiäinen on kristillisistä juhlista vanhin ja merkittävin. Varhaisimmat tiedot pääsiäisen vietosta ovat 100-luvulta.

Kristuksen ylösnousemus on kristillisen uskon ydinkohtia. Ilman ylösnousemususkoa ei ole kristillistä kirkkoakaan. Kristityille Jeesuksen ylösnousemus haudasta merkitsee sitä, että Kristus on avannut uuden tien kuolemasta elämään, synnistä sovitukseen ja kadotuksesta pelastukseen.

Palmusunnuntaita vietetään viikkoa ennen pääsiäistä. Silloin Kristuksen kirkko lähtee seuraamaan Jeesuksen elämän viimeisiä vaiheita. Palmusunnuntaina muistellaan, miten Jeesus ennen kuolemaansa ratsasti aasilla pääsiäisjuhlille Jerusalemiin ja miten ihmiset silloin heittivät hänen kulkureitilleen palmunoksia.

Pääsiäistä edeltää palmusunnuntaista alkava hiljainen viikko, jonka alkupäivinä mietiskellään Jeesuksen kärsimystietä. Hiljaisen viikon viettäminen kristillisessä kirkossa on ikivanha tapa. Jerusalemissa sitä vietettiin jo 300-luvulla. Kristikunnan läntisessä perinteessä hiljaisen viikon vietto kehittyi jonkin verran myöhemmin.

Viikon jokaisena päivänä kokoonnutaan seuraamaan kärsimyshistorian tapahtumia. Kärsimyshistoria on perinteisesti jaettu kuuteen lukuun eli ahtiin, joista saarnattiin jumalanpalveluksissa hiljaisen viikon päivinä. Näitä tilaisuuksia on nimitetty ahtisaarnoiksi. Ahteja voidaan käyttää edelleen, mutta nykyisessä Evankeliumikirjassa niiden sijasta on katkelmat Luukkaan, Johanneksen ja Matteuksen evankeliumeista.

Kiirastorstain jumalanpalveluksessa painopiste on ehtoollisessa. Kiirastorstaina muistellaan opetuslasten viimeistä ateriaa yhdessä Jeesuksen kanssa. Aterialle osallistuvat kaikki opetuslapset: yksi, joka luovuttaa Jeesuksen sotilaiden käsiin, yksi joka kieltää tuntevansa häntä ja pari, jotka nukkuvat, kun pitäisi valvoa. Kiirastorstain messun päätteeksi urut vaikenevat ja kynttilät sammutetaan. Alttari riisutaan kankaista ja esineistä, ja se verhotaan mustaan. Kiirastorstai on yksi suosituimpia kirkossakäyntipäiviä vuodessa. Kiirastorstain messua vietetään illalla, koska kiirastorstai on monille työpäivä.

Pitkäperjantai on Jeesuksen ristiinnaulitsemisen ja kuoleman muistopäivä. Pitkäperjantai on vuoden ainoa pyhäpäivä, jonka liturginen väri on musta. Pitkäperjantaina vietetään sanajumalanpalvelus, jossa viivytään ristin juurella. Alttarilla käytetään kukkina viittä ruusua kuvaamaan Jeesuksen haavoja. Urkuja tai muita instrumentteja ei yleensä soiteta, vaan virret lauletaan ilman säestystä.

Pitkäperjantaita seuraavana hiljaisena lauantaina muistetaan Jeesuksen haudassa oloa.

Kiirastorstain, pitkäperjantain ja pääsiäisyön jumalanpalvelukset muodostavat yhden kokonaisuuden, eikä rippiä sen vuoksi pääsiäisyön messussa. Pääsiäisyö oli varhaisessa kirkossa aika, jolloin monia kastettiin. Siksi pääsiäisyön tai -aamun messussa saatetaan piirtää kastevedellä ristinmerkki seurakuntalaisten otsaan tai pirskotella heidän päälleen kastevettä.

Pääsiäispäivä, sunnuntai, on Jeesuksen ylösnousemuksen juhla. Jumala on herättänyt Jeesuksen kuolleista, elämä on voittanut kuoleman. Pääsiäisenä muistetaan myös kastetta, jonka kautta jokainen kristitty ikään kuin haudataan ja nousee kuolleista. Pääsiäisen juhla alkaa jo lauantain ja sunnuntain välisenä pääsiäisyönä. Ylösnousemusjuhla alkaa. 

Toisena pääsiäispäivänä, maanantaina, muistetaan ylösnousseen Jeesuksen ilmestymistä häntä seuranneille naisille ja opetuslapsille Emmauksen tiellä. Ilmestykset vakuuttivat heidät Jeesuksen kuolleista nousemisesta ja jatkuvasta läsnäolosta maailmassa.

Pääsiäisestä alkaa 50-päiväinen pääsiäisaika, joka päättyy helluntaihin.

Pajunkissoja

Nimikkoteos taidenäyttelyssä. Jeesus kantaa ristiä.
Matti Leinosen taidenäyttelyn nimikkotaulu Via Dolorosa.

Minna Sairo & Jussi Pyysalo laulavat ja laulattavat rakkaimpia pääsiäisaiheisia lauluja ja virsiä pe 8.4. klo 18 kirkossa. Minna Sairo & Jussi Pyysalo laulavat ja laulattavat rakkaimpia pääsiäisaiheisia lauluja ja virsiä pe 8.4. klo 18 kirkossa. 

Ukrainan lippu taustalla ja sen edessä rukoilevat kädet.Konsertti Ukrainan sodan uhrien tukemiseen palmusunnuntaina 10.4. klo 18 kirkossa. 

Jeesus ratsastaa näytelmässä aasilla ja näyttelijät hänen ympärillään heiluttelevat palmunlehtiä.Retki Vivamon raamattukylään ti 12.4. katsomaan pääsiäisnäytelmää. Kuva: Pertti Kärki