Uutislistaukseen

Seurakunnan Mummonkammarissa tehdään mäntsäläläistä käsityötaidetta

Mummonkammarilaisia kangaspuiden äärellä.

Mäntsälän seurakunnan käsityöpiirissä Mummonkammarissa työstetään parhaillaan hyvin poikkeuksellista työtä: Suopursu-ryijyä.

Ryijyyn on saatu lahjoituksena nukkalangat ja ohje. Ryijyn yhden rivin tekemiseen menee kangaspuilla tunti, ja tiistaisen Mummonkammarin kokoontumisen aikana ryijy edistyy neljän rivin verran eli neljä senttimetriä. Tällä hetkellä koossa on 70 senttimetriä, ja ryijyn odotetaan valmistuvan joulun alla.

Mummonkammarin käsityöihmiset kertovat, että kyseessä on hyvin poikkeuksellinen ja aikaa vievä käsityö, jollaista toista tuskin tulee enää eteen.

Ryijyä työstetään yhteistyönä. Yksi kutoo, yksi lukee ohjetta sekä ojentaa tarvittavan nukkalangan ja komponenttiryhmä valmistelee nukkalangat valmiiksi kutojalle. Erilaisilla nukilla on omat numeronsa, joten työn äärellä täytyy olla jatkuvasti valppaana.

”Tämä on niin kivaa hommaa. Kaikki on pelannut poikkeuksellisen hyvin, ja meillä on tosi hyvät kangaspuut”, käsityöpiirin vetäjät Aino Heikkilä ja Anne Lehtonen kertovat.

”Kyseessä on aito Vuorelman ryijy, jonka hintalappu valmiina on lähes 5000 euroa. Siksi sitä ei voi myyjäisissä tai kirpputoreilla myydä, vaan todennäköisesti siitä tulee taideteos seurakunnan omiin tiloihin, jota kaikki pääsevät katsomaan.”

Mattoja tehdään tilaustöinä

Mäntsälän seurakunnan käsityöpiiri on kokoontunut jo monilla vuosikymmenillä. Ainakin 80-luvulta lähtien käsityöpiirissä on teetetty mattoja, ja niitä kudotaan edelleen 2020-luvullakin. Seurakuntakeskuksesta löytyvät kolmet kangaspuut.

Myytäviä tai tilauksesta tehtäviä mattoja voi kysyä suoraan Mummonkammarista tiistaisin klo 10–13 osoitteesta Urheilutie 1. Käynti Mummonkammarin omaan tilaan on takapihan kautta. Mummonkammarin saama tuotto menee seurakunnan lähetystyölle.

”Meille voi lahjoittaa matonkuteita tai tulla puhumaan siitä, minkä mittaisen ja värisen maton haluaisi itselleen”, Aino Heikkilä sanoo.

Kudonnalla ja erityisesti räsymatoilla on vahvat perinteet Suomessa. Räsymaton kudonta on yksi Elävän perinnön kansalliseen luetteloon kirjatuista taidoista, ja mäntsäläläiset Mummonkammarin matotkin ovat mitä parhain esimerkki aineettomasta kulttuuriperinnöstä, joka elää yhä taitona.

Mummonkammariin ei ole pääsykoetta

Taitoliiton ja taloustutkimuksen kyselyn mukaan suomalaiset ovat käsityökansaa, sillä lähes puolet harrastaa käsitöitä vapaa-ajallaan. Mummonkammariinkin saa tulla kuka vain mukaan. Käsityöpiiriin ei ole pääsykoetta tai pääsymaksua.

”Täällä saa tehdä juuri sitä mitä haluaa. Oikeastaan kaikkea mitä käsillä voi tehdä, paitsi ei puutöitä. Eniten meillä kudotaan mattoja ja neulotaan sukkia”, käsityöpiiriläiset toteavat.

”Mummonkammari-nimen ei pidä antaa rajoittaa: ei tarvitse odottaa ikääntymistä, että pääsee liittymään joukkoomme.”

Mummonkammarilaiset pitävät hilpeää yhdessäoloa, jutustelua ja kahvittelua yhtä tärkeänä kuin käsitöitäkin.

Mattojen ja sukkien lisäksi mummonkammarilaiset ovat viime aikoina tehneet muun muassa ylijäämäkankaasta 50 istuintyynyä kirkkoon, alttarikaiteen suojakankaan ehtoollisen ajaksi, vessapaperirullille kankaiset säilytyspussit sekä korjanneet kerhoessuja ja rippikoululaisten alboja.

Kaikille avoin Mummonkammari kokoontuu tiistaisin 6.8. alkaen klo 10–13 seurakuntakeskuksen alakerrassa Mummonkammarin omissa tiloissa. 

Suopursu-ryijyä valmistetaan kangaspuilla.


Anne Lehtonen kutoo Suopursu-ryijyä
 

Matto on valmistumassa, mutta edelleen kiinni kangaspuissa.
 

1.8.2024 10.16