Elämän suuret ja tärkeät hetket

Elämän kohokohtia kannattaa juhlia

Juhlia ei tarvitse järjestää vain silloin, kun on saavuttanut jotain. Myös elämän käännekohdat tarjoavat hyvän syyn kokoontua yhteen perheen, sukulaisten ja ystävien kesken.

Kaste, ristiäiset 

Pieni vauva on suuri ihme ja ilo koko lähipiirille. Kaste eli ristiäiset on monen vauvan ensimmäinen juhla. Kaste voidaan toimittaa kirkossa, kotona tai vaikkapa isovanhempien luona. Kasteessa vauva suljetaan Jumalan ja läheisten rakkauden syliin. Kastettava saa rinnalleen ja tuekseen kummit. Kastava pappi on yhteydessä perheeseen ennen kastetoimitusta. Tapaamisessa papin kanssa tutustutaan puolin ja toisin sekä keskustellaan vaikkapa kummien määrästä ja tehtävästä sekä kasteeseen liittyvistä kysymyksistä ja järjestelyistä. Vaikka lapsikaste on tavallisin tapa liittyä kirkon jäseneksi, kirkko kastaa ihan kaikenikäisiä. 

Lue lisää täältä.

Rippikoulu ja konfirmaatio

Rippikoulu on noin puolen vuoden mittainen kokonaisuus, jossa pohditaan uskoa ja elämää, opitaan lisää Jumalasta ja ihmisestä. Noin 250 nuorta käy vuosittain rippikoulun Mäntsälässä. Rippikoulu käydään usein sinä vuonna, jona nuori täyttää 15 vuotta. Suurin osa käy leirimuotoisen rippikoulun joko kesällä tai hiihtolomalla. Lisäksi vuosittain järjestetään päivä- ja vaellusrippikoulu. Rippikoulu päättyy konfirmaatioon, jonka jälkeisen juhlan jokainen järjestää omalla tavallaan. Pieni juhla lähimmille on aivan yhtä hyvä kuin koko suvun kutsuminen koolle. Konfirmoidulla on oikeus toimia kummina, käydä itsenäisesti ehtoollisella, asettua ehdolle kirkollisissa vaaleissa sekä solmia kirkollinen avioliitto. Rippikoulun voi käydä myös aikuisena.

Lue lisää täältä.

Kodin siunaaminen 

on rukoushetki, jossa kiitetään kodista, pyydetään siunausta sen asukkaille ja rukoillaan, että kodissa vallitsisi rakkaus. Rukoushetken voi toteuttaa monella tavalla. Siunaamisen voi yhdistää muihin tilaisuuksiin, kuten tupaantuliaisiin, kodissa vietettävään lapsen kastetilaisuuteen, avioliittoon vihkimisen yhteyteen tai muuhun juhlaan. Koti siunataan useimmiten muuton jälkeen tai ensimmäistä yhteistä kotia perustettaessa. Myös vapaa-ajan asuntoja tai muita tiloja voidaan siunata. Kodin siunaukseen liittyen voit ottaa yhteyttä päivystävään pappiin.

Lue lisää täältä.

Häät 

Kirkollinen avioliittoon vihkiminen on jumalanpalvelus, jossa pyydetään liitolle Jumalan siunausta. Toisaalta kyse on myös juridisesta tapahtumasta, joka edellyttää valmisteluja: vihkimiseen tarvittava esteiden tutkinta tulee käynnistää viimeistään seitsemän päivää ennen vihkimistä. Kirkkohäitä suunnittelevat voivat hoitaa esteiden tutkinnan kirkkoherranvirastossa, mikäli ainakin toinen kihlakumppaneista on Mäntsälän seurakunnan jäsen. Esteiden tutkintaa voi pyytää myös kirkon sähköisessä asiointipalvelussa esteidentutkinta.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Vihkiminen tai avioliiton siunaus voidaan toimittaa kirkossa, kappelissa, kotona tai muussa sovitussa paikassa. Tiedustelut kirkon varauksista ja muista vihkiajoista tehdään kirkkoherranvirastosta tai päivystävältä papilta. Avioliittoon vihittävien tulee olla rippikoulun käyneitä kirkon jäseniä. Kirkollisesti voidaan vihkiä myös sellainen pari, jossa toinen kuuluu ev.lut. kirkkoon ja toinen johonkin muuhun kristilliseen kirkkoon tai uskontokuntaan. Maistraatissa solmittu avioliitto voidaan siunata kirkossa. 

Lue lisää täältä.

Hautajaiset 

Läheisen kuolema pysäyttää. Surun kohdatessa läheisten tuki on tärkeää, myös seurakunta haluaa kulkea rinnalla. Lähimmät omaiset hoitavat hautausjärjestelyt, ja ne on hyvä aloittaa viipymättä. Seurakunnan työntekijät ovat valmiita kuuntelemaan ja keskustelemaan. Kirkkoherranvirastossa 
opastetaan kaikissa hautaukseen liittyvissä asioissa, sieltä onkin luontevaa aloittaa hautajaisten valmistelu. Hautaan siunaaminen toimitetaan usein 2–3 viikon kuluessa kuolemasta. Mäntsälän seurakunnassa toivotuin siunauspäivä on lauantai, siunauksia toimitetaan myös muina arkipäivinä. Siunaus voidaan toimittaa joko kirkossa tai haudalla. Vainajan siunaa yleensä oman seurakunnan pappi ja musiikista vastaa kanttori, jolle voi esittää omia musiikkitoiveita. Pappi tapaa omaisia ennen hautaan siunaamista ja keskustelee heidän kanssaan luottamuksellisesti niin tilaisuuden järjestelyistä kuin muistakin omaisten toivomista asioista. Siunaustilaisuuden jälkeen järjestetään usein muistotilaisuus seurakunnan tiloissa, muussa tilassa tai kotona.

Lue lisää täältä.