Mäntsälän kirkko

040 743 3263 seurakuntamestari

1500

Kirkkoon pääsee tutustumaan jumalanpalvelusten yhteydessä sunnuntaisin ja muina pyhinä klo 9.30–11.30. Muina aikoina kirkkoon pääsee tutustumaan pyynnöstä. Tiedustelut ja varaukset kirkkoherranvirastosta p. 019 5607 500.

Kirkossa pidetään jumalanpalvelus sunnuntaisin ja muina pyhinä kello 10. Kirkossa järjestetään myös konsertteja ja tapahtumia, joiden yhteydessä kirkossa voi vierailla. Kesällä kirkko toimii tiekirkkona juhannuksesta lähtien heinäkuun loppuun saakka ja on auki lähes päivittäin.

Kirkkoon mahtuu 1 500 henkilöä. Konserteissa kapasiteetti voi vaihdella.

Museohuone sijaitsee sakastin yläpuolella toisessa kerroksessa. Kirkon viereisessä huoltorakennuksessa järjestetään tapahtumia, kuten taidenäyttelyjä. Tuomasmessujen yhteydessä huoltorakennuksella pidetään lapsille pyhäkoulu. Myös yleisön WC-tilat löytyvät huoltorakennuksesta.

Esteettömyys

Esteetön kulku kirkkoon tapahtuu kirkon huoltorakennuksen puoleiselta sivulta. Huoltorakennuksen vieressä on muutama pysäköintipaikka pyörätuolilla kulkeville. Parkkipaikalle pääsee ajamalla hautausmaan läpi kirkon taakse. Kirkon sivulla on luiska, jolle voi ajaa autolla tai kulkea pyörätuolilla.

Esteettömät WC-tilat ovat huoltorakennuksessa.

Kirkossa on induktiosilmukka.

Panoraamakuvat kirkosta

Katsele Mäntsälän kirkon panoraamakuvia

Historiaa

Mäntsälän kirkko vihittiin käyttöön suurten nälkävuosien aikaan vuonna 1866, jolloin Suomi oli osa Venäjän keisarikuntaa. Tuolloin eläneille paikkakuntalaisille tämän päivän Mäntsälässä olisi tuskin mitään muuta tuttua kuin punatiilinen rakennus, jonka korkeuksiin kohoavan torninsa vuoksi on sanottu olevan kuin huutomerkki maisemassa.

Nykyinen kirkkorakennus, jota edelsi kolme puukirkkoa, on valmistunut vuonna 1866. Tyypiltään se on länsitornillinen pitkäkirkko. Kirkko suunniteltiin Suomen Intendentinkonttorissa arkkitehti E. B. Lohrmanin johdolla. Viimeisin peruskorjaus tehtiin vuonna 1991. Silloin kirkon sisätilat kunnostettiin ja kirkkosaliin sijoitettiin pitkään säilytyksessä ollut Koiviston rajantakaisen kirkon kattokruunu. Kirkon alttaritauluna on saksalaisen Bernhard Reinholdin maalaus Paimenten kumarrus (1861).

Lisätietoja kirkosta

Perusteellinen esitys Mäntsälän kirkon historiasta on seurakunnan julkaisema kirja "Gloria In Excelsis Deo", jota on käytetty lähteenä myös tässä yhteydessä. Teosta voi ostaa kirkkoherranvirastosta.

Lisäksi lukulistalle voi laittaa Karl Wilh Silfweniuksen teoksen 'Lyhyt kertomus ja Summallinen tili Mäntsälän pitäjän uuden kirkon rakentamisesta'. Alun perin vuonna 1876 julkaistu kertomus Mäntsälän kirkon rakentamisesta on saatavilla myös digitaalisessa muodossa.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Parkkipaikka

Hautausmaan edessä on parkkipaikkoja. Lisää parkkipaikkoja löytyy kirkonmäen rakennusten yhteydessä olevilta parkkialueilta.

Invapaikat ja esteetön sisäänkäynti ovat kirkon huoltorakennuksen luona, jonne pääsee ajamalla autolla hautausmaan läpi.

Sydäniskuri Sydäniskuri
Esteetön kulku Esteetön kulku
Esteetön wc Esteetön wc
Induktiosilmukka Induktiosilmukka
Lastenhoitohuone Lastenhoitohuone
Leikkinurkkaus Leikkinurkkaus
Pysäköinti Pysäköinti
Pysäköintipaikka liikuntaesteisille Pysäköintipaikka liikuntaesteisille
wc wc
Piano/flyygeli
Striimauslaitteet (tapahtumille)

Arki-illan hiljainen ehtoollinen

Vanha Porvoontie 8, 04600 Mäntsälä

Gospel Mäntsälän harjoitus (Ryhmä)

Gospel Mäntsälän harjoitus

Messu

Messu su 25.2. klo 10 kirkossa. Messun toimittavat liturgi Iida Pietala, avustava pappi Riikka Pajunen ja kanttori Mirjam Odé. Messun aiheena ovat rukous ja usko.

Pyhäkoulu

Pyhäkoulu Tuomasmessun aikana

Tuomasmessu

Tuomasmessu su 25.2. klo 17 kirkossa. Messun toimittaa liturgi Päivi Laalo ja saarnan pitää Olli Valtonen. Musiikista vastaa Gospel Mäntsälä Pekka Itkosen johdolla. Lapsille on pyhäkoulu kirkon huoltorakennuksella.

Vanha Porvoontie 8, 04600 Mäntsälä

Gospel Mäntsälän harjoitus (Ryhmä)

Gospel Mäntsälän harjoitus

Messu

Messu su 3.3. klo 10 kirkossa ja suorana lähetyksenä seurakunnan YouTube-kanavalla. Messun toimittavat liturgi Niko-Pekka Ovaskainen, avustava pappi Juha Ijäs ja kanttori Johanna Linna.

Rippikoululaisten iltakirkko