Mäntsälän kirkko

040 743 3263 seurakuntamestari

1500

Kirkkoon pääsee tutustumaan jumalanpalvelusten yhteydessä sunnuntaisin ja muina pyhinä klo 9.30–11.30. Muina aikoina kirkkoon pääsee tutustumaan pyynnöstä. Tiedustelut ja varaukset kirkkoherranvirastosta p. 019 5607 500.

Kirkossa pidetään jumalanpalvelus sunnuntaisin ja muina pyhinä kello 10. Kirkossa järjestetään myös konsertteja ja tapahtumia, joiden yhteydessä kirkossa voi vierailla. Kesällä kirkko toimii tiekirkkona juhannuksesta lähtien heinäkuun loppuun saakka ja on auki lähes päivittäin.

Kirkkoon mahtuu 1 500 henkilöä. Konserteissa kapasiteetti voi vaihdella.

Museohuone sijaitsee sakastin yläpuolella toisessa kerroksessa. Kirkon viereisessä huoltorakennuksessa järjestetään tapahtumia, kuten taidenäyttelyjä. Tuomasmessujen yhteydessä huoltorakennuksella pidetään lapsille pyhäkoulu. Myös yleisön WC-tilat löytyvät huoltorakennuksesta.

Mäntsälän hautausmaa sijaitsee kirkonmäellä, ja sitä on laajennettu useampaan otteeseen. Mäntsälän hautausmaakartan löydät täältäLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Pääset tarkastelemaan tiettyä lohkoa ja sen sisältämiä numeroituja hautapaikkoja klikkaamalla valkoista ympyrää, johon on merkitty jokaisesta lohkosta käytettävä oma kirjainnumero-yhdistelmä.

Esteettömyys

Esteetön kulku kirkkoon tapahtuu kirkon huoltorakennuksen puoleiselta sivulta. Huoltorakennuksen vieressä on muutama pysäköintipaikka pyörätuolilla kulkeville. Parkkipaikalle pääsee ajamalla hautausmaan läpi kirkon taakse. Kirkon sivulla on luiska, jolle voi ajaa autolla tai kulkea pyörätuolilla.

Esteettömät WC-tilat ovat huoltorakennuksessa.

Kirkossa on induktiosilmukka.

Panoraamakuvat kirkosta

Katsele Mäntsälän kirkon panoraamakuvia

Historiaa

Mäntsälän kirkko vihittiin käyttöön suurten nälkävuosien aikaan vuonna 1866, jolloin Suomi oli osa Venäjän keisarikuntaa. Tuolloin eläneille paikkakuntalaisille tämän päivän Mäntsälässä olisi tuskin mitään muuta tuttua kuin punatiilinen rakennus, jonka korkeuksiin kohoavan torninsa vuoksi on sanottu olevan kuin huutomerkki maisemassa.

Nykyinen kirkkorakennus, jota edelsi kolme puukirkkoa, on valmistunut vuonna 1866. Tyypiltään se on länsitornillinen pitkäkirkko. Kirkko suunniteltiin Suomen Intendentinkonttorissa arkkitehti E. B. Lohrmanin johdolla. Viimeisin peruskorjaus tehtiin vuonna 1991. Silloin kirkon sisätilat kunnostettiin ja kirkkosaliin sijoitettiin pitkään säilytyksessä ollut Koiviston rajantakaisen kirkon kattokruunu. Kirkon alttaritauluna on saksalaisen Bernhard Reinholdin maalaus Paimenten kumarrus (1861).

Lisätietoja kirkosta

Perusteellinen esitys Mäntsälän kirkon historiasta on seurakunnan julkaisema kirja "Gloria In Excelsis Deo", jota on käytetty lähteenä myös tässä yhteydessä. Teosta voi ostaa kirkkoherranvirastosta.

Lisäksi lukulistalle voi laittaa Karl Wilh Silfweniuksen teoksen 'Lyhyt kertomus ja Summallinen tili Mäntsälän pitäjän uuden kirkon rakentamisesta'. Alun perin vuonna 1876 julkaistu kertomus Mäntsälän kirkon rakentamisesta on saatavilla myös digitaalisessa muodossa.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Parkkipaikka

Hautausmaan edessä on parkkipaikkoja. Lisää parkkipaikkoja löytyy kirkonmäen rakennusten yhteydessä olevilta parkkialueilta.

Invapaikat ja esteetön sisäänkäynti ovat kirkon huoltorakennuksen luona, jonne pääsee ajamalla autolla hautausmaan läpi. Katso hautausmaan kartta täältäLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Sydäniskuri Sydäniskuri
Esteetön kulku Esteetön kulku
Esteetön wc Esteetön wc
Induktiosilmukka Induktiosilmukka
Lastenhoitohuone Lastenhoitohuone
Leikkinurkkaus Leikkinurkkaus
Pysäköinti Pysäköinti
Pysäköintipaikka liikuntaesteisille Pysäköintipaikka liikuntaesteisille
wc wc
Piano/flyygeli
Striimauslaitteet (tapahtumille)

Juhannuspäivän sanajumalanpalvelus

Juhannuspäivän sanajumalanpalvelus la 22.6. klo 10 kirkossa. Jumalanpalveluksen toimittavat liturgi Juha Ijäs ja kanttori Pekka Lumio.

Messu

Sunnuntain aiheena on "Armahtakaa!". Raamatun tekstit johdattelevat pohtimaan rangaistuksen ja anteeksiannon aiheita.

Tiekirkkokausi on täällä – tervetuloa tutustumaan Mäntsälän kirkkoon

Mäntsälän kirkko on auki 24.6.–28.7.2024 ma–to klo 11–16 ja su klo 11–18. Paikalla olevalta tiekirkko-oppaalta voi kysellä kirkon historiasta ja nykypäivästä sekä muista Suomen tiekirkoista. Myös kirkon museohuoneeseen voi tutustua kirkon aukioloaikoina.

Konfirmaatiomessu A98

Messussa konfirmoidaan rippikouluryhmä A98 ja vietetään apostolien päivää, joka muistuttaa Herran palveluksessa olosta. Pyhän aihe johdattelee muistamaan ennen kaikkea apostoleja, mutta myös pohtimaan kutsumusta ja jokaisen tehtävää Jumalan valtakunnan palveluksessa.