Vanha Porvoontie 8 , 04600 Mäntsälä
040 743 3263

Kirkkoon pääsee tutustumaan jumalanpalvelusten yhteydessä sunnuntaisin ja muina pyhinä klo 9.30-11.30. Muina aikoina kirkkoon pääsee tutustumaan pyynnöstä, tiedustelut ja varaukset kirkkoherranvirastoon p. (019) 5607 500.

Mäntsälän kirkko

Kirkossa järjestetään myös konsertteja ja tapahtumia, joiden yhteydessä kirkossa voi vierailla. Kesällä kirkko on avoinna tiekirkkona lähes päivittäin. Mäntsälän kirkon panoramakuvat ovat katsottavissa verkkosivuiltamme.

Kirkossa pidetään jumalanpalvelus sunnuntaisin ja muina pyhinä kello 10.

Museohuone sakastin yläpuolella toisessa kerroksessa.

Kirkon viereisessä huoltorakennuksessa järjestetään myös tapahtumia. Yleisön WC-tilat ovat huoltorakennuksessa.

Mäntsälän kirkko toimii tiekirkkona kesällä.

Kirkkoon mahtuu 1 500 henkilöä. Konserteissa kapasiteetti voi vaihdella.

Panoraamakuvat kirkosta

Katsele Mäntsälän kirkon panoraamakuvia

Historiaa

Mäntsälän kirkko vihittiin käyttöön 1866, suurten nälkävuosien aikaan ja Suomen ollessa osa venäjän keisarikuntaa. Tuolloin eläneille paikkakuntalaisille tämän päivän Mäntsälässä olisi tuskin muuta tuttua kuin se: punatiilinen rakennus, jonka on korkeuksiin kohoavan torninsa vuoksi sanottu olevan kuin huutomerkki maisemassa.

Nykyinen kirkkorakennus, jota edelsi kolme puukirkkoa, on valmistunut vuonna 1866. Tyypiltään se on länsitornillinen pitkäkirkko. Kirkko suunniteltiin Suomen Intendentinkonttorissa arkkitehti E. B. Lohrmanin johdolla. Viimeisin peruskorjaus tehtiin vuonna 1991. Silloin kirkon sisätilat kunnostettiin ja kirkkosaliin sijoitettiin pitkään säilytyksessä ollut Koiviston rajantakaisen kirkon kattokruunu. Kirkon alttaritauluna on saksalaisen Bernhard Reinholdin maalaus Paimenten kumarrus (1861).

Lisätietoja kirkosta

Perusteellinen esitys Mäntsälän kirkon historiasta on seurakunnan julkaisema kirja "Gloria In Excelsis Deo", jota on käytetty lähteenä myös tässä yhteydessä. Teosta voi ostaa kirkkoherranvirastosta.

Lyhyt kertomus ja Summallinen tili Mäntsälän pitäjän uuden kirkon rakentamisesta

Alun perin vuonna 1876 julkaistu kertomus Mäntsälän kirkon rakentamisesta on saatavilla nyt myös digitaalisessa muodossa.

Esteettömyys

Esteetön kulku kirkkoon tapahtuu kirkon huoltorakennuksen puoleiselta sivulta. Huoltorakennuksen vieressä on muutama pysäköintipaikka pyörätuolilla kulkeville. Parkkipaikalle pääsee ajamalla hautausmaan läpi kirkon taakse. Kirkon sivulla on luiska, jolle voi ajaa autolla tai kulkea pyörätuolilla.

Esteettömät WC-tilat ovat huoltorakennuksessa.

Kirkossa on induktiosilmukka.

Parkkipaikka

Hautausmaan edessä on parkkipaikkoja. Lisää parkkipaikkoja löytyy kirkonmäen rakennusten yhteydessä olevilta parkkialueilta.

Invapaikat ja esteetön sisäänkäynti ovat kirkon huoltorakennuksen luona, kulku autolla hautausmaan läpi.

Lastenhoitohuone

Vanha Porvoontie 8, 04600 Mäntsälä