Kirkko

Mäntsälän kirkko

Vanha Porvoontie 8, 04600 Mäntsälä

040 743 3263 seurakuntamestari

1500

Kirkkoon pääsee tutustumaan jumalanpalvelusten yhteydessä sunnuntaisin ja muina pyhinä klo 9.30–11.30. Muina aikoina kirkkoon pääsee tutustumaan pyynnöstä. Tiedustelut ja varaukset kirkkoherranvirastosta p. 019 5607 500.

Kirkossa pidetään jumalanpalvelus sunnuntaisin ja muina pyhinä kello 10. Kirkossa järjestetään myös konsertteja ja tapahtumia, joiden yhteydessä kirkossa voi vierailla. Kesällä kirkko toimii tiekirkkona juhannuksesta lähtien heinäkuun loppuun saakka ja on auki lähes päivittäin.

Kirkkoon mahtuu 1 500 henkilöä. Konserteissa kapasiteetti voi vaihdella.

Museohuone sijaitsee sakastin yläpuolella toisessa kerroksessa. Kirkon viereisessä huoltorakennuksessa järjestetään tapahtumia, kuten taidenäyttelyjä. Tuomasmessujen yhteydessä huoltorakennuksella pidetään lapsille pyhäkoulu. Myös yleisön WC-tilat löytyvät huoltorakennuksesta.

Esteettömyys

Esteetön kulku kirkkoon tapahtuu kirkon huoltorakennuksen puoleiselta sivulta. Huoltorakennuksen vieressä on muutama pysäköintipaikka pyörätuolilla kulkeville. Parkkipaikalle pääsee ajamalla hautausmaan läpi kirkon taakse. Kirkon sivulla on luiska, jolle voi ajaa autolla tai kulkea pyörätuolilla.

Esteettömät WC-tilat ovat huoltorakennuksessa.

Kirkossa on induktiosilmukka.

Panoraamakuvat kirkosta

Katsele Mäntsälän kirkon panoraamakuvia

 

Historiaa

Mäntsälän kirkko vihittiin käyttöön suurten nälkävuosien aikaan vuonna 1866, jolloin Suomi oli osa Venäjän keisarikuntaa. Tuolloin eläneille paikkakuntalaisille tämän päivän Mäntsälässä olisi tuskin mitään muuta tuttua kuin punatiilinen rakennus, jonka korkeuksiin kohoavan torninsa vuoksi on sanottu olevan kuin huutomerkki maisemassa.

Nykyinen kirkkorakennus, jota edelsi kolme puukirkkoa, on valmistunut vuonna 1866. Tyypiltään se on länsitornillinen pitkäkirkko. Kirkko suunniteltiin Suomen Intendentinkonttorissa arkkitehti E. B. Lohrmanin johdolla. Viimeisin peruskorjaus tehtiin vuonna 1991. Silloin kirkon sisätilat kunnostettiin ja kirkkosaliin sijoitettiin pitkään säilytyksessä ollut Koiviston rajantakaisen kirkon kattokruunu. Kirkon alttaritauluna on saksalaisen Bernhard Reinholdin maalaus Paimenten kumarrus (1861).

Lisätietoja kirkosta

Perusteellinen esitys Mäntsälän kirkon historiasta on seurakunnan julkaisema kirja "Gloria In Excelsis Deo", jota on käytetty lähteenä myös tässä yhteydessä. Teosta voi ostaa kirkkoherranvirastosta.

Lisäksi lukulistalle voi laittaa Karl Wilh Silfweniuksen teoksen 'Lyhyt kertomus ja Summallinen tili Mäntsälän pitäjän uuden kirkon rakentamisesta'. Alun perin vuonna 1876 julkaistu kertomus Mäntsälän kirkon rakentamisesta on saatavilla myös digitaalisessa muodossa.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Parkkipaikka

Hautausmaan edessä on parkkipaikkoja. Lisää parkkipaikkoja löytyy kirkonmäen rakennusten yhteydessä olevilta parkkialueilta.

Invapaikat ja esteetön sisäänkäynti ovat kirkon huoltorakennuksen luona, jonne pääsee ajamalla autolla hautausmaan läpi.

Sydäniskuri Sydäniskuri
Esteetön kulku Esteetön kulku
Esteetön wc Esteetön wc
Induktiosilmukka Induktiosilmukka
Lastenhoitohuone Lastenhoitohuone
Leikkinurkkaus Leikkinurkkaus
Pysäköinti Pysäköinti
Pysäköintipaikka liikuntaesteisille Pysäköintipaikka liikuntaesteisille
wc wc
Piano/flyygeli
Striimauslaitteet (tapahtumille)

Tapahtumat

ma 3.4. klo 18.00

Vanha Porvoontie 8, 04600 Mäntsälä

Ahti-ilta

Hiljaisen viikon iltakirkoissa, ahti-illoissa, seurataan Jeesuksen kärsimystietä Getsemanen puutarhasta maaherra Pilatuksen hovissa tuomittavaksi. Hiljaisen viikon maanantaina muistetaan Jeesuksen rukousta Getsemanessa ja hänen vangitsemistaan.
ti 4.4. klo 18.00

Vanha Porvoontie 8, 04600 Mäntsälä

Ahti-ilta

Hiljaisen viikon iltakirkoissa, ahti-illoissa, seurataan Jeesuksen kärsimystietä Getsemanen puutarhasta maaherra Pilatuksen hovissa tuomittavaksi. Hiljaisen viikon tiistaina muistetaan Jeesuksen kuulustelua neuvoston ja maaherra Pilatuksen edessä.
ke 5.4. klo 18.00

Vanha Porvoontie 8, 04600 Mäntsälä

Ahti-ilta

Hiljaisen viikon iltakirkoissa, ahti-illoissa, seurataan Jeesuksen kärsimystietä Getsemanen puutarhasta maaherra Pilatuksen hovissa tuomittavaksi. Hiljaisen viikon keskiviikkona muistetaan Jeesuksen tuomitsemista.
to 6.4. klo 19.00

Vanha Porvoontie 8, 04600 Mäntsälä

Kiirastorstain messu

Kiirastorstain messu 6.4. klo 19 kirkossa. Messun toimittavat liturgi Riikka Pajunen, avustava pappi Tarja Meijer, kanttori Johanna Linna ja Kirkkokuoro. Messuun voi osallistua myös etänä, suora lähetys näkyy seurakunnan YouTube-kanavalla: https://www.youtube.com/watch?v=Dn3XFDpSujc.
pe 7.4. klo 10.00

Vanha Porvoontie 8, 04600 Mäntsälä

Pitkäperjantain sanajumalanpalvelus

Pitkäperjantain sanajumalanpalvelus 7.4. klo 10 kirkossa. Jumalanpalveluksen toimittavat liturgi Niko-Pekka Ovaskainen, saarna Jussi Hokkanen, kanttori Johanna Linna ja Kirkkokuoro. Messuun voi osallistua myös etänä, suora lähetys näkyy seurakunnan YouTube-kanavalla: https://www.youtube.com/watch?v=izYg1BTkz4k.
la 8.4. klo 23.00

Vanha Porvoontie 8, 04600 Mäntsälä

Pääsiäisyön messu

Pääsiäisyön messu la 8.4. klo 23 kirkossa. Messun toimittaa liturgi Jussi Hokkanen, saarna Niko-Pekka Ovaskainen.
su 9.4. klo 10.00

Vanha Porvoontie 8, 04600 Mäntsälä

Pääsiäisaamun messu

Pääsiäisaamun messu su 9.4. klo 10 kirkossa ja etänä. Messun toimittavat liturgi Tarja Meijer, avustava pappi Riikka Pajunen, kanttori Johanna Linna ja ry:n lauluryhmä. Katso suoraa lähetystä osoitteessa https://www.youtube.com/watch?v=6KtYPYPiYBo.
ma 10.4. klo 10.00

Vanha Porvoontie 8, 04600 Mäntsälä

2. pääsiäispäivän sanajumalanpalvelus

2. pääsiäispäivän sanajumalanpalvelus ma 10.4. klo 10 kirkossa. Jumalanpalveluksen toimittavat liturgi Riikka Pajunen, avustava pappi Kirsi Vikman ja kanttori Mirjam Odé.