järvimaisema

Voimaa hiljaisuudesta

”Lähtekää mukaani johonkin yksinäiseen paikkaan, niin saatte vähän levähtää.”

Oheinen Jeesuksen kehotus ja siihen liittyvä Raamatun kertomus on kuvaus Jeesuksen ja hänen opetuslastensa päätöksestä etsiä lepoa ja rauhaa ihmispaljouden ja kiireen keskellä. (Mark. 6:30-34)

Jeesuksen elämässä yksinäisyyteen ja hiljaisuuteen hakeutuminen oli säännöllistä. Hiljentymisen vaalimiseen Jeesus kutsuu myös meitä seuraajiaan. Hiljaisuuden ja vaikenemisen tavoitteena ei niinkään ole kaikkien ulkoisten ja sisäisten virikkeiden torjuminen, äänettömyys ja toimettomuus, vaan ennemminkin  asettua aktiivisesti kuulolle aistimaan omaa sisintään ja Jumalan läsnäoloa. Ydin löytyy Jeesuksen sanoista: ”Minun mukaani” – ”yksinäiseen paikkaan” – ”lepäämään”.

Jumalanpalvelukset

Jumalanpalvelusta vietetään kirkossa aina sunnuntaisin ja pyhäpäivisin klo 10. 

Lue lisää tästä.

Arki-illan hiljainen ehtoollinen

Nyt kevätkauden ajan arki-illan hiljaisia ehtoollisia järjestetään vain 12. ja 26.2. sekä 14.5. Säännölliseen toimittamiseen palataan syksyllä 2025.

Klo 17 alkaen kirkko avoinna hiljentymistä varten ja klo 18 alkaen hiljainen ehtoollishartaus, jossa hiljaisuutta ja rukousta jaksottavat Taize-laulut.

Katso seuraava kerta tästä

 

Hiljaisuuden retriitti

Hiljaisuuden retriitti on yleensä viikonlopun mittainen vetäytyminen hiljaisuuteen. Retriitin päiväohjelmaa rytmittävät yhteiset rukous- ja ruokailuhetket hiljaisuuteen sitoutuen. Majoitus on yhden hengen huoneessa täysihoidolla. 

Eri puolilla Suomea järjestettävistä retriiteistä löydät lisätietoa Hiljaisuuden Ystävien verkkosivuilta 
 

Seuraavat hiljaisuuden retriitit Ahvenlammella

14.-16.11.2025 Perinteinen hiljaisuuden retriitti

16.-18.1.2026 Leipäretriitti

Ohjaajina Päivi Laalo ja Taina Pajunen. Tervetuloa!

 

Perehdytysillat sydänrukoukseen

Maanantaina 28.4. ja 5.5. klo 17.30–20.30 Mäntsälän seurakuntakeskuksen alasalissa.

Perehdytyksessä käydään läpi sydänrukouksen perusteet. Tutustutaan sydänrukouksen menetelmään sekä teoriassa että harjoittelemalla niin, että tämän jälkeen sinulla on hyvä pohja oman sydänrukousharjoituksesi käynnistämiseen.

Kahden illan perehdytys on kokonaisuus. Opastajana toimii sydänrukous- ja retriitinohjaaja Taina Pajunen.

Ilmoittautuminen 23.4. mennessä taina.n.pajunen@gmail.com, puh. 0503470095 Illat ovat maksuttomia, sisältäen välipalan. Olet tervetullut mukaan opetukseen, vaikka et ennestään tunne sydänrukousta tai jos olet sitä jo harjoittanut. Tälle rukouksen polulle voit astua mukaan juuri siitä kohdasta, missä nyt olet.

Sydänrukous, mitä se on?

Sydänrukous pohjautuu Jeesuksen rukousopetukseen ja sanattomaan kontemplatiivisen rukouksen traditioon. Kristillisessä traditiossa kontemplatiivista rukousta pidetään Jumalan lahjana. Sydänrukous on rukouksen tapa, joka valmistaa mieltämme tähän syvään jumalayhteyteen ja sanattomaan Jumalassa lepäämiseen, kontemplaatioon. Siinä sanomme ”kyllä” Jumalan läsnäololle ja toiminnalle meissä. Se on luottamusta siihen, että Jumala toimii ihmisessä omaan tahtiinsa, kun ihminen sallii sen.

Yksinkertainen menetelmä

Thomas Keating kehitti 1970-luvulla yhdessä toisten trappistimunkkien kanssa sydänrukouksen (Centering prayer) yksinkertaiseksi menetelmäksi, jolla kuka tahansa voi harjoittaa kontemplatiivista, sanatonta rukousta. Siihen kuuluu päivittäin kaksi 20min rukousjaksoa. Sydänrukouksen kehittymiseen ovat vaikuttaneet myös mm. Tietämättömyyden pilvi- nimisen opaskirjan 1300-luvulla kirjoittanut tuntematon mystikko, Avilan Teresa, Ristin Johannes sekä Thomas Merton.

Tulossa:

Syksyllä sydänrukousryhmä

 

 

Hengellinen ohjaus

Hengellisessä ohjauksessa henkilö saa apua Jumalan kuuntelemiseen ja Jumalalle vastaamiseen. Tavoitteena on kristittynä kasvaminen ja kypsyminen. Hengellinen ohjaus sopii ihmiselle, joka haluaa syventää omaa henkilökohtaista jumalasuhdettaan.

Hengellinen ohjaus voi sisältää rukousta, hiljentymistä, raamatunlukua, keskustelua tai muuta toimintaa, joka tukee ohjattavan hengellistä elämää ja kasvua kristittynä. Ohjaajan tehtävä on matkakumppanin, rinnallakulkijan tehtävä.

Voit kysyä lisätietoja seurakunnasta.