Yhteisvastuukeräys 2022 nostaa esiin nuorten kokeman hädän ja toivottomuuden

Vuoden 2022 Yhteisvastuukeräyksellä autetaan koronapandemian seurauksista kärsiviä lapsia ja nuoria. Tämän vuoden kampanjateemana on "Lahjoita mulle huominen", joka nostaa esiin nuorten ahdingon ja yksinäisyyden kokemuksen, jota pitkittynyt korona-aika on lisännyt. Keräys alkoi sunnuntaina 6.2.2022.

Maailmanlaajuinen pandemia on osunut nuorille herkkään ikävaiheeseen ja koetellut ikäpolvea kovalla kädellä niin Suomessa kuin globaalisti maailmalla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vuonna 2021 toteuttaman kouluterveyskyselyn tulokset paljastivat suomalaisnuorten mielenterveyden heikentyneen pandemian aikana.

”Lapset ja nuoret ovat arvokkainta, mitä meillä on. He ovat meidän tulevaisuutemme kaikkialla maailmassa. Me yhdessä voimme pitää huolta, että jokaisen lapsen ja nuoren rinnalla on turvallisia aikuisia”, vetoaa vuoden 2022 Yhteisvastuupiispa Mari Leppänen.

Lahjoita haluamasi summa oman seurakunnan Yhteisvastuukeräykseen

Lahjoitustavat:

• verkossa osoitteessa yhteisvastuu.fi/mantsalaLinkki avautuu uudessa välilehdessä
  • MobilePay 32024
  • Pankin kautta lahjoitettaessa Yhteisvastuun tilit ovat Aktia FI82 4055 0010 4148 41, Nordea FI16 2089 1800 0067 75 ja OP FI14 5000 0120 2362 28. Lisää lahjoitukseesi Mäntsälän seurakunnan viitenumero 308388.
  • Käteislahjoittaminen on mahdollista seuraavien liikkeiden aukioloaikoina, joihin on viety Yhteisvastuun punaisella sydän-logolla varustettu keräyslipas: Kukkakulma, Kurkiska, K-Market Säästökulma, Fenno-Optiikka ja Festa Zannoni.

Kirkkopalvelujen keräysluvat RA/2020/639 ja ÅLR/2021/8126.

Yhteisvastuulla 2022 lisää aikuisten tukea nuorten arkeen

Tuotosta 40 prosenttia jää nuorten hyväksi Suomessa tehtävään työhön ja 60 prosentilla avustetaan kehittyvien maiden katastrofialueiden asukkaita Kirkon Ulkomaanavun työn kautta. Suomeen jäävästä tuotto-osuudesta puolet saa Lasten ja nuorten keskus, jossa kehitetään jalkautuvia palveluja tukemaan lasten ja nuorten hyvinvointia.

Toinen puolisko Suomeen jäävästä Yhteisvastuu-tuotosta jää paikallisseurakunnille ahdingossa olevien nuorten tukemiseksi tehtävään työhön sekä diakonia-avustuksiin oman seurakunnan alueella. Mäntsälän seurakuntaan jäävä tuotto käytetään lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukemiseen eli perheet voivat hakea taloudellista avustusta diakoniatyön kautta lasten ja nuorten maksulliseen harrastustoimintaan.

Kaukana tarve on vieläkin suurempi kuin meillä

Yhteisvastuukeräyksen tuotosta 60 prosenttia ohjataan Kirkon Ulkomaanavun (KUA) katastrofirahastoon, jonka avulla pystytään käynnistämään ja toteuttamaan hätäapua kehittyvien maiden humanitaarisissa katastrofeissa. Avustustarpeiden syyt ovat useimmiten luonnonkatastrofit, poliittisten selkkausten seuraukset sekä suuronnettomuudet.

Tämänvuotisessa keräyksessä esillä on erityisesti KUA:n työ Etelä-Sudanissa, jonne sisällissodan väkivaltaisuuksia paenneet perheet ovat palaamassa takaisin. Etelä-Sudanissa KUA tukee yhteisvastuuvaroin perheiden ruokaturvaa sekä toimeentulomahdollisuuksia. Syksyllä 2021 alkaneessa toimeentulo-ohjelmassa pyritään avustamaan myös pakolaisuudesta palanneiden lasten ja nuorten koulukuluissa. Peruskouluja tuetaan opetuksen järjestämisessä. Kehittyvissä maissa koulunkäynti keskeytyi koronan myötä monien nuorten osalta usein kokonaan.

yhteisvastuu.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä
kirkonulkomaanapu.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä
lastenjanuortenkeskus.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä
#yhteisvastuu2022 #lahjoitamullehuominen

Mikä Yhteisvastuu?

Yhteisvastuu on evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys ja lähimmäisenrakkauden kansanliike, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehittyvissä maissa. Keräykseen osallistuvat kaikki Suomen ev.lut. kirkon seurakunnat. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Vuoden 2022 keräyksen Yhteisvastuu-piispana toimii Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen.

Lahjoita mulle huominen -kirjoitus pojan suun ja nenän edessä saman muotoisena kuin maski.