Punaislela pohjalla teksti uskottu toivottu rakastettu, #seurakuntavaalit, Suomen ev.lut. kirkko

Seurakuntavaalit Mäntsälän seurakunnassa

Seurakunnan asioista päättävät seurakuntalaiset itse. Pääset vaikuttamaan Mäntsälän seurakunnan tulevaisuuteen äänestämällä tai asettumalla ehdolle seurakuntavaaleissa. Seurakuntavaalit järjestetään joka neljäs vuosi, ja seuraavat seurakuntavaalit järjestetään jo marraskuussa 2022.

Seurakunnan ylin päättävä elin on kirkkovaltuusto, joka koostuu seurakuntalaisten sinne valitsemista luottamushenkilöistä. Mäntsälän seurakunnan kirkkovaltuustoon valitaan 27 jäsentä vuoden 2023 alusta alkavalle nelivuotiskaudelle.

"Mäntsälän seurakunta olemme me – sen jäsenet. Päätämme itse seurakuntamme asioista ja rakennamme yhdessä sen tulevaisuutta. Vaikuta seurakuntamme tulevaisuuteen ja asetu itse ehdolle tai äänestä ehdokasta, joka ajaa sinulle tärkeitä asioita", kirkkoherra ja vaalilautakunnan puheenjohtaja Tarja Meijer rohkaisee.

Asetu ehdolle

Kiinnostaako sinua vaikuttaminen omassa seurakunnassasi? Haluaisitko uudistaa toimintaa tai päättää mihin seurakunnan rahoja käytetään? Asetu rohkeasti ehdolle, sillä tulevaisuuden kirkkoa tehdään nyt. Ehdokasasettelu päättyy jo 15.9., joten nyt on hyvä aika liittyä seurakunnan jo olemassa oleville ehdokaslistoille tai perustaa oma valitsijayhdistys. Lue lisää ehdolle asettumisesta täältäLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Mäntsälän seurakunnassa jo olemassa olevia ehdokaslistoja yhteyshenkilöineen päivitetään tälle sivulle sitä mukaa kuin niitä ilmoitetaan.

Miten vaalihomma toimii? Voit kysyä ja keskustella aiheesta kaikille avoimissa Teams-tapaamisissaLinkki avautuu uudessa välilehdessä elokuussa ja syyskuussa.

Kuulutukset

Ehdokasasettelua koskevaan kuulutus (nähtävänä 3.8.–15.9.2022)
Kuulutus äänioikeutettujen luettelosta (nähtävänä 23.8.–5.9.2022)

Tärkeät päivämäärät

Ehdokasasettelu päättyy 15.9.2022
Mikäli et ole kirkon jäsen mutta ehdokkuus seurakuntavaaleissa kiinnostaa, liity kirkkoon ajoissa. Ehdokkaaksi voi asettua konfirmoitu kirkon jäsen, joka on seurakunnan jäsen viimeistään 15.9.2022 ja täyttää 18 vuotta viimeistään 20.11.2022.

Ennakkoäänestys 8.–12.11.2022
Ennakkoon voi äänestää kaikissa ennakkoäänestyspaikoissa. Muista ottaa henkilöllisyystodistus mukaan!

Varsinainen äänestyspäivä 20.11.2022
Vaalipäivänä voit äänestää vain oman seurakuntasi äänestyspaikassa. Äänestysaikaa on klo 11.00–20.00.

Kuka voi olla ehdokas seurakuntavaaleissa?

Ehdokkaaksi voi asettua konfirmoitu kirkon jäsen, joka

• täyttää 18 vuotta viimeistään 20.11.2022
  • on seurakunnan jäsen viimeistään 15.9.2022
  • antaa kirjallisen suostumuksen ehdokkaaksi asettumisesta
  • on kristillisestä vakaumuksestaan tunnettu
  • ei ole vajaavaltainen.

Kristillisestä vakaumuksesta tunnettu -ilmaisu kertoo siitä, että henkilö kuuluu kirkkoon ja on sitoutunut rakentamaan yhteisön tulevaisuutta. Kristillinen vakaumus ilmenee kullakin ihmisellä omalla tavallaan.

Vajaavaltaisuus tarkoittaa Suomessa oikeudellista asemaa, jossa henkilöllä ei lähtökohtaisesti ole oikeutta itse hallita omaisuuttaan eikä tehdä sopimuksia tai muita oikeustoimia. Vajaavaltaisella tarkoitetaan alle 18-vuotiasta henkilöä sekä sellaista täysi-ikäistä henkilöä, joka on julistettu vajaavaltaiseksi.

Ehdokas ei voi olla oman seurakunnan viranhaltija tai työntekijä. Jos seurakuntasi kuuluu seurakuntayhtymään, tämän yhtymän tai siihen kuuluvan seurakunnan viranhaltija tai työntekijä ei myöskään ole vaalikelpoinen.

Tutustu kirkon vaalijärjestykseenLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Seurakuntavaalit järjestetään 20.11.2022

Vaalivirkailija leimaa äänestyskuorta.
Kuva: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio

Seurakuntavaalit 2022

Seurakuntavaalit toimitetaan neljän vuoden välein. Marraskuussa valitaan 367 seurakuntaan yhteensä noin 8 000 uutta luottamushenkilöä.

Seurakuntavaalit ovat ennen kaikkea paikalliset vaalit, joissa seurakuntalaisten joukosta valitaan henkilöt suunnittelemaan toimintaa seuraavalle nelivuotiskaudelle. Seurakuntavaaleissa pääset vaikuttamaan oman seurakuntasi tulevaisuuteen.

Mistä kaikesta seurakuntien luottamushenkilöt päättävät?Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Tule ehdokkaaksi ja äänestämään sellaisena kuin olet – olet uskottu, toivottu ja rakastettu

Tavoitteena on saada jokaiseen seurakuntaan kaikenikäisiä, erilaisissa elämäntilanteissa olevia luottamushenkilöitä eri aloilta. Äänestäminen on hyvä tapa vaikuttaa oman seurakuntasi asioihin. Olemme kaikki tervetulleita kirkkoon ja äänestämään. Me kaikki olemme uskottuja, toivottuja sekä rakastettuja.

Tutustu vaalien teemoihinLinkki avautuu uudessa välilehdessä