Uutislistaukseen

Pääsiäinen 2022 Mäntsälän seurakunnassa

Pajunoksia sisällä.

Konsertit

Kauneimmat pääsiäislaulut pe 8.4. klo 18 kirkossa. Minna Sairo ja Jussi Pyysalo laulavat ja laulattavat rakkaimpia pääsiäisaiheisia lauluja ja virsiä. Vapaa pääsy. Tilaisuudessa kerätään kolehti oman seurakunnan nimikkolähettien työn tukemiseen. 

Konsertti Ukrainan sodan uhrien tukemiseen palmusunnuntaina 10.4. klo 18 kirkossa. G. F. Händelin Messias-oratorio. Vapaa pääsy, 15 € maksavan ohjelman tuotto lahjoitetaan Ukrainan sodan uhrien auttamiseen Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta. Teos esitettiin viime pyhäinpäivänä lyhennetysti, ja nyt siitä kuullaan vieläkin lyhennetympi versio, joka kestänee noin 1h 25 min. 

J. S. Bachin Matteus-passio ke 13.4. klo 18 kirkossa. Cantores Minores, Cantores Minores Koulutusryhmien kuoro, Suomalainen barokkiorkesteri, Tom Nyman, Jyrki Korhonen, Anu Komsi, Teppo Lampela, Niall Chorell, Tommi Hakala johtajanaan Hannu Norjanen. Liput 30 / 20 € (sis. käsiohjelman) tuntia ennen ovelta tai osoitteesta events.liveto.io. Alle 12-vuotiaille vapaa pääsy.

Pääsiäismyyjäiset

Tervetuloa pääsiäismyyjäisiin la 9.4. klo 10–12 Ankkuriin! Myynnissä on leivonnaisia, käsitöitä ja pääsiäiskoristeita. Lähetyskahvio on auki, ja voit osallistua myös lähetysarpajaisiin. Myyjäisten tuotto menee lähetystyön hyväksi. Lisätiedot: lähetyssihteeri Outi Paukkunen p. 040 739 4724, outi.paukkunen@evl.fi. 

Jumalanpalvelukset_ja_hartaudet

Palmusunnuntain perhemessu 10.4. klo 10 kirkossa. Kirkkoon voi tulla jo klo 9.30 alkaen askartelemaan virpomaoksia.

Palmusunnuntain tunnelmia -hartaushetki 10.4. klo 16 Ankkurissa. Yhdessäoloa, keskusteluja, pääsiäisaskartelua ja kahvitarjoilu. Tervetuloa koko perheen voimin. Tilaisuuden järjestää seurakunta yhteistyössä Mäntsälän Seta ry:n kanssa.

Ahti-ilta ma 11.4. klo 18 kirkossa. Riikka Pajunen, Mirjam Odé ja Kristiina Mäkinen.

Arki-illan hiljainen ehtoollinen ti 12.4. klo 19 kirkossa. Kirkko on avoinna hiljentymistä ja rukousta varten klo 18 alkaen. Hiljainen ehtoollinen klo 19 Taizé-laulujen kera.

Kiirastorstain messu 14.4. klo 19 kirkossa. Messun toimittavat liturgi Päivi Laalo, avustavat papit Tarja Meijer, Riikka Pajunen ja Juha Ijäs sekä kanttori Johanna Linna ja Kirkkokuoro.

Pitkäperjantain sanajumalanpalvelus 15.4. klo 10 kirkossa. Jumalanpalveluksen toimittavat liturgi Riikka Pajunen sekä kanttori Johanna Linna ja Kirkkokuoro. Saarna Iida Pietala.

Pääsiäisyön Tuomasmessu la 16.4. klo 23 kirkossa. Messun toimittaa liturgi Riikka Näätänen. Musiikista vastaavat Gospel Mäntsälä ja bändi Pekka Itkosen johdolla.

1. pääsiäispäivän messu su 17.4. klo 10 kirkossa. Messun toimittavat Jussi Hokkanen, kanttori Johanna Linna ja Kirkkokuoro.

2. pääsiäispäivän messu ma 18.4. klo 10 kirkossa. Messun toimittavat liturgi Riikka Pajunen ja avustava pappi Riikka Näätänen.

Retki Vivamon raamattukylään

Retki Vivamon raamattukylään ti 12.4. katsomaan Ihmisen Poika -pääsiäisnäytelmää. Lähtö Wanhan edestä klo 16, näytelmä Vivamossa klo 18. Kahvitarjoilu näytelmän jälkeen. Hinta 15 € / hlö. Paluu Wanhalle n. klo 20.45. Ilmoittautumiset kirkkoherranvirastoon p. 019 560 7500 arkisin klo 9–13 välillä. Mukaan otetaan 30 ensin ilmoittautunutta. Pukeuduthan sään mukaisesti, sillä näytös on ulkona. 

Taidenäyttely

Matti Leinosen Via Dolorosa -taidenäyttely Mäntsälän kirkon huoltorakennuksessa. Pääsiäisen sanomaa realismin, surrealismin, kubismin ja abstraktin taiteen keinoin. Näyttelyssä on esillä Jeesuksen kuvia, ikoneita sekä suurten mestareiden kuten Rembrandtin teoksista tehtyjä omannäköisiä versioita. Ilmainen sisäänpääsy, vapaaehtoinen lahjoitusmahdollisuus ukrainalaisten hyväksi.

Aukioloajat:

  • Su 10.4. klo 11–12.30
  • Su 10.4. klo 16–20.30 (kiinni klo 18 alkavan Messias-oratorion ajan)
  • Ma 11.4. klo 17–19 (kiinni klo 18 alkavan Ahti-illan ajan)
  • Ti 12.4. klo 18–20 (kiinni klo 19 alkavan Arki-illan hiljaisen ehtoollisen ajan)
  • Ke 13.4. klo 16.30–18
  • To 14.4. klo 17–21 (kiinni klo 19 alkavan Kiirastorstain messun ajan)
  • Pe 15.4. klo 11–13
  • La 16.4. klo 20–23
  • Su 17.4. klo 11–13
  • Ma 18.4. klo 11–13

Hiljaisuuden päivä

Tervetuloa viettämään Hiljaisuuden päivää lankalauantaina 16.4. klo 10–18 Ahvenlammen leirikeskukseen. Päivää rytmittävät yhteiset rukous- ja ruokailuhetket. Ilmoittautuminen on käynnissä to 7.4. asti täälläLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Käytössäsi ovat Ahvenlammen yhteiset tilat, luontopolku, kota sekä oma huone. Päivän hinta on 20 €.  

Lisätiedot:
Päivi Laalo p. 040 652 7759 
Taina Pajunen p. 050 347 0095

Pääsiäinen

Pääsiäinen on kirkkovuoden keskus ja kohokohta, juhlien juhla. Pääsiäisenä juhlitaan Kristuksen ylösnousemista kuolleista. Pääsiäisen suomenkielinen nimitys merkitsee alkuaan paastosta pääsemistä.

Pääsiäinen on kristillisistä juhlista vanhin ja merkittävin. Varhaisimmat tiedot pääsiäisen vietosta ovat 100-luvulta.

Kristuksen ylösnousemus on kristillisen uskon ydinkohtia. Ilman ylösnousemususkoa ei ole kristillistä kirkkoakaan. Kristityille Jeesuksen ylösnousemus haudasta merkitsee sitä, että Kristus on avannut uuden tien kuolemasta elämään, synnistä sovitukseen ja kadotuksesta pelastukseen.

Palmusunnuntaita vietetään viikkoa ennen pääsiäistä. Silloin Kristuksen kirkko lähtee seuraamaan Jeesuksen elämän viimeisiä vaiheita. Palmusunnuntaina muistellaan, miten Jeesus ennen kuolemaansa ratsasti aasilla pääsiäisjuhlille Jerusalemiin ja miten ihmiset silloin heittivät hänen kulkureitilleen palmunoksia.

Pääsiäistä edeltää palmusunnuntaista alkava hiljainen viikko, jonka alkupäivinä mietiskellään Jeesuksen kärsimystietä. Hiljaisen viikon viettäminen kristillisessä kirkossa on ikivanha tapa. Jerusalemissa sitä vietettiin jo 300-luvulla. Kristikunnan läntisessä perinteessä hiljaisen viikon vietto kehittyi jonkin verran myöhemmin.

Viikon jokaisena päivänä kokoonnutaan seuraamaan kärsimyshistorian tapahtumia. Kärsimyshistoria on perinteisesti jaettu kuuteen lukuun eli ahtiin, joista saarnattiin jumalanpalveluksissa hiljaisen viikon päivinä. Näitä tilaisuuksia on nimitetty ahtisaarnoiksi. Ahteja voidaan käyttää edelleen, mutta nykyisessä Evankeliumikirjassa niiden sijasta on katkelmat Luukkaan, Johanneksen ja Matteuksen evankeliumeista.

Kiirastorstain jumalanpalveluksessa painopiste on ehtoollisessa. Kiirastorstaina muistellaan opetuslasten viimeistä ateriaa yhdessä Jeesuksen kanssa. Aterialle osallistuvat kaikki opetuslapset: yksi, joka luovuttaa Jeesuksen sotilaiden käsiin, yksi joka kieltää tuntevansa häntä ja pari, jotka nukkuvat, kun pitäisi valvoa. Kiirastorstain messun päätteeksi urut vaikenevat ja kynttilät sammutetaan. Alttari riisutaan kankaista ja esineistä, ja se verhotaan mustaan. Kiirastorstai on yksi suosituimpia kirkossakäyntipäiviä vuodessa. Kiirastorstain messua vietetään illalla, koska kiirastorstai on monille työpäivä.

Pitkäperjantai on Jeesuksen ristiinnaulitsemisen ja kuoleman muistopäivä. Pitkäperjantai on vuoden ainoa pyhäpäivä, jonka liturginen väri on musta. Pitkäperjantaina vietetään sanajumalanpalvelus, jossa viivytään ristin juurella. Alttarilla käytetään kukkina viittä ruusua kuvaamaan Jeesuksen haavoja. Urkuja tai muita instrumentteja ei yleensä soiteta, vaan virret lauletaan ilman säestystä.

Pitkäperjantaita seuraavana hiljaisena lauantaina muistetaan Jeesuksen haudassa oloa.

Kiirastorstain, pitkäperjantain ja pääsiäisyön jumalanpalvelukset muodostavat yhden kokonaisuuden, eikä rippiä sen vuoksi pääsiäisyön messussa. Pääsiäisyö oli varhaisessa kirkossa aika, jolloin monia kastettiin. Siksi pääsiäisyön tai -aamun messussa saatetaan piirtää kastevedellä ristinmerkki seurakuntalaisten otsaan tai pirskotella heidän päälleen kastevettä.

Pääsiäispäivä, sunnuntai, on Jeesuksen ylösnousemuksen juhla. Jumala on herättänyt Jeesuksen kuolleista, elämä on voittanut kuoleman. Pääsiäisenä muistetaan myös kastetta, jonka kautta jokainen kristitty ikään kuin haudataan ja nousee kuolleista. Pääsiäisen juhla alkaa jo lauantain ja sunnuntain välisenä pääsiäisyönä. Ylösnousemusjuhla alkaa. 

Toisena pääsiäispäivänä, maanantaina, muistetaan ylösnousseen Jeesuksen ilmestymistä häntä seuranneille naisille ja opetuslapsille Emmauksen tiellä. Ilmestykset vakuuttivat heidät Jeesuksen kuolleista nousemisesta ja jatkuvasta läsnäolosta maailmassa.

Pääsiäisestä alkaa 50-päiväinen pääsiäisaika, joka päättyy helluntaihin.

Tue Mar 22 15:57:00 EET 2022