Uutislistaukseen

Kuvassa diakoniapappi Päivi Laalo, vs. johtava diakoniatyöntekijä Timo Naapuri ja diakonissa Aulikki Härkönen. Kuvassa diakoniapappi Päivi Laalo, vs. johtava diakoniatyöntekijä Timo Naapuri ja diakonissa Aulikki Härkönen.

Vuonna 2022 vietetään diakonian juhlavuotta

29.4.2022 12.08

Kirkon diakonialla on tänä vuonna paljon syytä juhlaan, sillä torstaina 1.9.2022 tulee kuluneeksi 150 vuotta siitä, kun Suomessa vihittiin virkaan ensimmäinen diakonissa, Matilda Hoffman. Tämän kunniaksi vuosi 2022 on diakonian juhlavuosi, jonka keskiössä ovat erityisesti diakonian vihkimysvirka, ammatillinen diakoniatyö sekä kaikki diakonian toimijat.

Juhlavuoden tapahtumia Mäntsälän seurakunnassa

Diakoniatyöntekijät jalkautuvat Mäntsälän torille ti 7.6. klo 10–12. Juhlavuoden kunniaksi Mäntsälän seurakunnan diakoniatyö tarjoaa maksuttoman keittolounaan kaikille halukkaille, ja samalla on mahdollista myös jutella diakoniatyöntekijöidemme kanssa. Lisäksi torilta löytyy kirpputori Yhteisvastuukeräyksen hyväksi.

Diakonian viran 150-vuotisjuhla su 11.9. klo 15 seurakuntakeskuksen salissa. Juhlan aikana muistellaan diakoniatyön historiaa Mäntsälän seurakunnassa sekä palkitaan diakonian parissa työskennelleitä henkilöitä Pro diaconia -mitaleilla. Toivomme, että mahdollisimman moni Mäntsälän seurakunnassa diakoniatyötä vuosien varrella tehnyt henkilö pääsisi mukaan juhlimaan kanssamme – olitpa sitten vihitty, vihkimätön, työntekijä, sijainen tai vapaaehtoinen!

Juhlavuoden aikana diakoniatyö on esillä Mäntsälän seurakunnan sosiaalisen median kanavissa, verkkosivuilla sekä paikallislehdissä. Tarkoituksena on näyttää pieniä välähdyksiä diakoniatyön arjesta sekä tehdä nykypäivän diakoniatyötä näkyväksi ja tunnetuksi.

Diakoniatyö Mäntsälän seurakunnassa

Mäntsälän seurakunnassa työskentelee tällä hetkellä kolme diakoniatyöntekijää: Timo Naapuri, Sara Dhakal sekä Aulikki Härkönen. Diakoniapappina toimii Päivi Laalo.

"Diakoniatyö on kohtaamista, kuuntelua, auttamista ja pysähtymistä ihmisten asioiden äärelle. Pyrimme auttamaan, tukemaan ja ohjaamaan ihmisiä niin, ettei kukaan jäisi yksin", johtava diakoniatyöntekijä Timo Naapuri selittää.

Seurakunnan diakoniatyön kautta saa apua ja tukea, vaikkei kuuluisi kirkkoon. Diakoniatyöntekijöiden kanssa voi keskustella luottamuksellisesti mistä vain maan ja taivaan välillä, ja myös taloudellista tukea on mahdollista saada. Lisäksi seurakunnan diakoniatyö järjestää erilaisia tapahtumia ruokailuista kahvihetkiin ja vertaisryhmistä leireihin ja retkiin.

"Meillä diakoniatyöntekijöillä on tärkeä tehtävä kulkea mäntsäläläisten matkakumppaneina arjen keskellä, ja meillä on ilo tehdä hyvin monipuolista auttamistyötä eri-ikäisten mäntsäläläisten parissa."

Diakonia on kreikan kieltä ja tarkoittaa palvelua tai palvelutehtävää. Seurakunnan diakoniatyöntekijöiden lisäksi myös jokainen kristitty voi omalla paikallaan toteuttaa diakoniaa arjen lähimmäisyytenä.

"Näin juhlavuoden kunniaksi kutsumme erityisen vahvasti jokaista mäntsäläläistä osallistumaan lähimmäisen palvelemiseen monipuolisen vapaaehtoistoimintamme kautta", Timo Naapuri rohkaisee.

"Uskon, että pandemia ja sota-aika vahvistavat meitä kaikkia tekemään entistä enemmän hyvää muiden hyväksi, ja että yksilökeskeisyys kääntyy yhteisölliseksi voimaksi ja huolenpidoksi."

"Diakonia elää muutoksessa ja muutoksesta. "

Ammatillisesti toteutettu diakoniatyö on kirkon vahvuus. Koulutetut sosionomi-diakonit ja sairaanhoitaja-diakonissat tarjoavat luotettavaa ammattiapua hauraassa elämäntilanteessa oleville ihmisille tiiviissä yhteistyössä kuntien ja järjestöjen toimijoiden kanssa. Diakonissakoulutus mahdollisti aikanaan naisille työn kirkossa.

”Ihan aluksi diakonissat työskentelivät laitoksissa, ja seurakuntiin heitä alkoi tulla vasta 1920–1930-luvuilla. Pitkään diakonissoilta vaadittiin myös naimattomuutta. Olisiko se ollut vasta 1970-luvun alkupuolta, kun he lopulta saivat luvan mennä naimisiin?” Timo Naapuri muistelee.

”Mäntsälän seurakunnasta löytyy muuten vuodelta 1928 ensimmäinen merkintä diakonissasta.”

Tänään kirkon palveluksessa on noin 1300 diakoniatyöntekijää. Tutkimusten mukaan suomalaisista enemmistö edelleen odottaa, että kirkko olisi näkyvästi mukana kantamassa sosiaalista vastuuta.

”Enää ei kuljeta pyörillä joka paikkaan, eikä kanneta mukana vihkoa, johon on merkitty tunnollisesti muistiin ihan kaikki”, Timo Naapuri naurahtaa.

”Mutta edelleen panostamme ihmisten auttamiseen ja hyvinvoinnin edistämiseen.”