Uutislistaukseen

Mäntsälän seurakunnan kirkkoherra Mikko Seppälä eläkkeelle: ”Huonot puheetkin saa anteeksi, muttei sitä, ettei ole läsnä.”

Mikko ja Minna Seppälä sekä Rane-koira ulkoilevat.

Kuvassa Minna ja Mikko Seppälä sekä Rane-koira.

”Kun aikoinani aloitin työurani, olin virkaintoinen nuori pappi. Työskentelin rippikoululaisten ja nuorten parissa ja pidin tärkeänä sitä, että opettaisin heitä mahdollisimman hyvin”, eläkkeelle 1.5.2022 siirtyvä Mäntsälän seurakunnan pitkäaikainen kirkkoherra Mikko Seppälä muistelee. 

”Nopeasti kävi ilmi, että se menikin ihan toisinpäin: nuoret opettivat minua. Jouduin luopumaan ajatuksesta, että olisi tärkeää olla oikeassa.” 

Oppi-isänään Mikko Seppälä pitää Riihimäen seurakunnassa ollutta harjoitteluohjaajaansa Risto Seppälää, jonka sanat ’Älä näperrä, ajattele isoja asioita’ ovat kantaneet läpi elämän ja kantavat vielä eläkkeelläkin. 

Yksi osa Mikko Seppälän jättämästä perinnöstä Mäntsälän seurakunnalle onkin koko seurakunnan läpäisevä strategia välittämisestä. 

”Kun kysytään, että välittääkö täällä kukaan, vastaamme kyllä. Ensin on kuultava seurakuntalaisten kysymykset, ja opetuksen aika on vasta sitten, jos aikaa jää.” 

Mukana kulkijan virka 

”On etuoikeus saada elää muiden rinnalla. Tehtävänäni ei ole koskaan ollut suorittaa papin tehtäviä, vaan olla pappi”, Mikko Seppälä toteaa. 

Pappi on läsnä niin syntymässä kuin kuolemassa, iloissa kuin suruissa. 

”Elämän hauraus tulee kaiken aikaa vastaan – ja joskus järkyttääkin. Sellaista tämä elämä on. Koska tulevasta ei tiedä, täytyisi osata elää elämä nauttien jokaisesta hetkestä.” 

Mikko Seppälän mukaan elämme elämäämme ikään kuin harson takaa. Toiseen maailmaan ei voi kovin kirkkaasti nähdä, mutta vastaan tulee myös niitä harvinaisia hetkiä, joihin lankeaa hohde toisesta maasta. 

”Niissä hetkissä ihminen ei enää sano, että minä uskon Jumalaan, vaan minä tiedän Jumalan. Viimeksi tällainen hetki oli palmusunnuntain Messias-oratoriossa, kun istuin kuuntelemassa Hallelujaa laulavaa kuoroa. Itkin kuin vesiputous.” 

Muistoja työuralta on satoja ja tuhansia vitsikkäistä ja iloisista leirimuistoista lähtien. 

”Rikasta on elämäni ollut. Missään muussa työtehtävässä en olisi päässyt näkemään ja tuntemaan niin paljon kuin tässä. Valtava kiitollisuus on vallannut mieleni kaikesta siitä, mitä olen saanut.” 

Eläkkeellä on enemmän aikaa perheelle ja läheisille 

Pian edessä oleva siirtyminen eläkkeelle tuntuu Mikko Seppälästä monessa mielessä ihmeelliseltä, sillä hänen oma kanttori-isänsä ei ehtinyt ennen kuolemaansa kokea omia eläkevuosiaan.  

”Että olen tähän saakka selvinnyt, sekin tuntuu jo ihan valtavalta”, Mikko Seppälä päivittelee. 

”On myös käsittämätöntä kuinka paljon kiitoksia olen jo nyt saanut, vaikka virallinen päivä on vielä edessäpäin. Ihmiset ovat olleet kauhean myönteisiä ja toivottaneet hyviä eläkepäiviä.” 

Mikko Seppälä on ollut vaimonsa Minnan kanssa naimisissa 37 vuotta, joka on melkein yhtä pitkä aika kuin Seppälä on ollut töissä Mäntsälän seurakunnassa. 

”Kaikki asiat on yhdessä täällä koettu. Meillä on neljä aikuista lasta, kolme lastenlasta ja yksi karvainen kaverikin vielä perheenjäsenenä”, Mikko Seppälä kertoo. 

”Vaikka olen työstäni nauttinut kovasti, olen joutunut miettimään, että laiminlyönkö samalla perhettäni. Nyt saan antaa heille myös sitä aikaa, jonka työni on heiltä vienyt.” 

Perheen lisäksi tärkeitä ovat lähisuku ja lapsuudesta saakka matkan varrelta poimitut ystävät. 

”Myös seurakuntalaisia kutsun ystävikseni.” 

Kuka? 
Mäntsälän seurakunnan kirkkoherra Mikko Seppälä, joka siirtyy eläkkeelle 1.5.2022. 

Lapsuus
”Olen kesän lapsi, joka syntyi Hyvinkäällä heinäkuussa mansikka-aikaan.” 
Isä kanttori, jonka työn perässä muutettiin Hyvinkäältä Varsinais-Suomeen Mynämäen alueelle ja sieltä Pirkkalaan, jossa lapsuus- ja nuoruusvuodet.
Lapsuudenperheessä myös äiti, isosisko ja pikkuveli. 

Opiskelu 
”Minusta piti tulla trumpetisti 18-vuotiaaksi asti, mutta päädyinkin vahingossa teologiseen tiedekuntaan.” 
Ei lukenut pääsykoekirjoja, joten jäi 13. varasijalle, mutta sai lopulta peruutuspaikan. 

Työ 
Teologiharjoittelussa Riihimäen seurakunnassa, jonka jälkeen kesätöissä samassa seurakunnassa 1979–1984.  
Mäntsälän seurakuntaan nuoriso- ja rippikoulupapiksi syksyllä 1984. Hoiti tätä papinvirkaa melkein 15 vuotta (paitsi toimi yhden vuoden lapsi- ja perhetyön pappina). 
Mäntsälän seurakunnan kirkkoherranvaali pidettiin syksyllä 1998, jolloin tuli valituksi kirkkoherraksi. Ensimmäinen viranhoitopäivä oli kiirastorstai 1.4.1999.

2022-04-21 11:02:00.0