Uutislistaukseen

Iso-Pappila otetaan monipuoliseen käyttöön remontin jälkeen 

Vanha Pappila eli Iso-Pappila kuvattuna ulkoapäin kesällä. Iso-Pappila on vanha keltainen puurakennus.

Mäntsälän seurakunnan vanha pappila eli Iso-Pappila saa uuden elämän, sillä vuonna 1901 valmistunut iso puurakennus aiotaan saneerata kirkkoherranvirastoksi, toimistokäyttöön sekä vuokrattavaksi juhlatilaksi. Vanha pappila on ollut tähän asti yksityiskäytössä eli kirkkoherran asuntona.  

Yli 120 vuotta vanha pappila palautetaan alkuperäiseen ulkoasuunsa perinteitä kunnioittaen. Mukana suunnittelutyössä on AFRY ARK Studio ja erityisesti sen arkkitehti Piritta Hannula. Suunnittelun esiselvitystyöt aloitettiin keväällä 2023 ja suunnittelua jatketaan vuoden loppuun saakka. Suunnittelijat tekevät yhteistyötä Museoviraston kanssa ja kartoittavat koko pappilan alueen historiaa, joka tulee myös näkymään sisustusratkaisuissa. Remontti alkaa vuoden alusta ja suunnitelmien mukaan saneeraus tulee valmistumaan vuoden 2024 aikana. 

Kirkkoherranvirasto on aiemminkin palvellut seurakuntalaisia Iso-Pappilassa. Muutto seurakuntakeskukseen Urheilutielle tapahtui vuonna 1980. Sitä ennen kirkkoherranvirasto oli toiminut pappilassa noin 50 vuotta. 

Kirkkoherranviraston lisäksi Iso-Pappilaan muuttavat muun muassa kirkkoherra, talousjohtaja, taloustoimisto, päivystävä pappi sekä hautausasiakkaiden vastaanotto. 

Jatkossa Iso-Pappilasta tuleekin tuttu paikka seurakuntalaisille. Palveluiden lisäksi seurakuntalaisia ilahduttanee mahdollisuus vuokrata pappilan kaunis juhlasali ja sen viereinen ruokasali perhejuhlien tai muistotilaisuuden pitopaikaksi. 

Lisäksi pappilan piha-alue aiotaan laittaa kauniiksi, ja siitä on tarkoitus tulla julkinen puutarha, josta jokainen mäntsäläläinen pääsee nauttimaan päiväsaikaan. 

Lue lisää Iso-Pappilasta Mäntsälän UutisistaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Toiminta jatkuu seurakuntakeskuksessa tavalliseen tapaan 

Tulevaisuudessa Iso-Pappilan remontin päätyttyä toiminta seurakuntakeskuksessa jatkuu vanhaan malliin. Iso-Pappilan tilat eivät taivu isojen tilaisuuksien järjestämiseen, joten tulevina vuosina isoimmat tapahtumat ja juhlat järjestetään edelleen seurakuntakeskuksen juhlasalissa. Seurakuntakeskuksesta vapautuu pappilaan muuton myötä myös tiloja uudenlaiselle toiminnalle. 

Seurakuntakeskuksen kohtalosta ei ole tehty päätöksiä. Mäntsälän seurakunta suorittaa tutkimuksia seurakuntakeskuksessa ja muissakin toimipaikoissa lähivuosien aikana. Lisäksi kartoitetaan seurakunnan tarpeita tulevaisuudessa (juhla- ja toimistotilat). Tämä tulee viemään aikaa, mahdollisesti vuosia. Vasta huolellisten tutkimusten ja kartoitusten jälkeen seurakunnassa tehdään päätöksiä tilojen kohtalosta.

Iso-Pappilan pääty

Iso-Pappilan kuisti, jossa on puutarhatuolit ja pöytä.

Iso-Pappilan päädyn kauniit lasiruutuikkunat kimaltelevat auringonvalossa.

Iso-Pappilan piha on luonnontilassa ja siellä on iso nurmialue ja omenapuita.

 

12.10.2023 18.17