Uutislistaukseen

Konsertti Ukrainan sodan uhrien tukemiseen palmusunnuntaina 10.4. klo 18 Mäntsälän kirkossa

Kädet ristissä Ukrainan lippu taustalla.

Vuosisatoja sitten sävelletty musiikki liikuttaa ja koskettaa yhä edelleen ihmisiä, ja suuret kirkkomusiikkiteokset houkuttelevat vuodesta toiseen kirkot täyteen kuulijoita.

Mäntsälän kirkossa kuullaan palmusunnuntaina 10.4. klo 18 G. F. Händelin Messias-oratorio. Teos esitettiin viime pyhäinpäivänä lyhennetysti, ja nyt siitä kuullaan vieläkin lyhennetympi versio, joka kestänee noin 1h 25 min.

Konserttiin on vapaa pääsy, 15 € maksavan ohjelman tuotto lahjoitetaan Ukrainan sodan uhrien auttamiseen Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta. 

Teoksen esittävät Mäntsälän seurakunnan Oratoriokuoro johtajanaan Mirjam Odé, Kamariorkesteri Refugium musicum ja vokaaliyhtye Incanto johtajanaan Jukka Jokitalo, sopraanot Enni Pöykkö, Minna Blom ja Heini Grefberg, altto Natalia Vinogradova, tenorit Ville Kinnunen ja Petri Pöyhönen sekä bassot Kalle Virta ja Timo Vesterinen. Konsertin johtaa kapellimestari Jukka Jokitalo. 

Vuonna 1742 oli Messias-oratorion kantaesitys Dublinissa. Teos valmistui hiukan yli kolmessa viikossa ja oli menestys. Oratorio on kolmiosainen: ensimmäisessä osassa kuvataan Vanhan testamentin Messiaan tulemisen ennustuksia, toisessa osassa Messiaan syntymää sekä kärsimyshistoriaa. Toinen osa päättyy ehkä historian tunnetuimpaan Halleluja-osaan. Teoksen kolmannessa osassa kuvataan uskonjulistusta loppuen mahtavaan Aamen-osaan. 

Händel itse esitti Messiasta eri kokoonpanoin ja lyhennetysti. Nykyisen vakiintuneen Messias-oratorion painoksen kokonaiskesto on noin 2 tuntia 45 minuuttia käsittäen noin 50 eri osaa painoksista riippuen. 

2022-03-10 11:00:00.0