Uutislistaukseen

Iso-Pappilan peruskorjaus alkoi – katso kuvia työmaalta

IP_nettiin.jpg

Kuva vasemmalla: Julkisivua on suojattu työmaa-aikaisesti vesisateiden ja muiden luonnonilmiöiden varalta. Kuva oikealla: Yläpohjarakenteet on purkutöiden jäljiltä tuettu väliaikaisin rakentein ja seinustalla oleva kakluuni suojattu.

Rakennus Oy Antti J. Ahola on aloittanut Mäntsälän seurakunnan Iso-Pappilan peruskorjauksen toukokuussa, jonka aikana työmaalla on saatu laajamittaiset purkutyöt hyvään vauhtiin aina olemassa olevan tekniikan irtikytkennöistä ylä- ja alapohjarakenteiden purkuun saakka. Purkutöiden yhteydessä on paljastettu vanhoja rakennushistoriallisesti arvokkaita pintakerroksia, joita on kerätty talteen ja dokumentoitu sijaintikaavioihin. Vanhojen pintakerrosten dokumentointi jatkuu urakan aikana yhteistyössä projektiryhmän ja Helsingin kaupunginmuseon kanssa. Laadukas dokumentointi antaa kattavan kokonaiskuvan eri aikakausien pintarakenteista ja rakennuksen historiasta. 

Purkuvaiheen aikana rakennuksen ulkopuolella on päästy valmistelemaan työmaarakennuksia ja työmaa-aikaisia rakenteita, kuten ikkunoiden aukkosuojauksia ja julkisivutelineitä. Telineiltä tapahtuva julkisivukunnostus on aloitettu erilaisilla maalikerrosten koepuhdistuksilla, joiden perusteella valitaan yhteistyössä projektiryhmän ja Kaupunginmuseon kanssa rakennuksen suojelunäkökulmasta toimivin puhdistusmenetelmä. Puhdistustyön jälkeen julkisivu saa kesän aikana uuden ilmeen maalaustöiden myötä. 

Vauhdikas kesäkausi työmaalla jatkuu heti kesäkuun alusta alkavilla maanrakennustöillä. Rakennuksen ympäristöä odottaa mittavat muutokset, kun muun muassa piha-alueet uudistetaan, lisätään valaistusta ja uusitaan sadevesijärjestelmää.

Valokuvia työmaatilanteesta:

Seinäpintojen alta paljastuneita hirsirakenteita
Seinäpintojen alta paljastuneita hirsirakenteita.

Julkisivun väritysvaihtoehdoista laadittuja mallipaloja tarkasteltiin huolellisesti Kaupunginmuseon katselmuksen yhteydessä.
Julkisivun väritysvaihtoehdoista laadittuja mallipaloja tarkasteltiin huolellisesti Kaupunginmuseon katselmuksen yhteydessä.

Julkisivuun tehtyjä maalipinnan puhdistusmalleja eri menetelmin.
Julkisivuun tehtyjä maalipinnan puhdistusmalleja eri menetelmin. 

Puretun tulisijan palamattomana taustarakenteena toimineet siipimuuraukset.
Puretun tulisijan palamattomana taustarakenteena toimineet siipimuuraukset.

Mäntsälän seurakunnan vanha pappila eli Iso-Pappila saa uuden elämän, sillä vuonna 1901 valmistunut iso puurakennus saneerataan kirkkoherranvirastoksi, toimistokäyttöön sekä vuokrattavaksi juhlatilaksi. Vanha pappila on ollut tähän asti yksityiskäytössä eli kirkkoherran asuntona.

Yli 120 vuotta vanha pappila palautetaan alkuperäiseen ulkoasuunsa perinteitä kunnioittaen. Jatkossa Iso-Pappilasta tuleekin tuttu paikka seurakuntalaisille. Palveluiden lisäksi seurakuntalaisia ilahduttanee mahdollisuus vuokrata pappilan kaunis juhlasali ja sen viereinen ruokasali perhejuhlien tai muistotilaisuuden pitopaikaksi.

Lue lisää täältä.

4.6.2024 12.41